Jernbaneoverskæringer lukker: Nu skal landmænd ud på hovedvejen og have fingeren

Vestjyske landmænd i protest forhindrer entreprenørfirmas folk i at lukke en markvejs jernbaneoverskæring.

Jernbaneoverskæringen ved Hillerup Markvej bliver fremover lukket, og det betyder, at de mange landmænd i nærheden skal køre en omvej ad Varde Hovedvej A11, for at komme til markerne på den anden side af overskæringen. (Video: Gert Eilrich)

Det giver kilometerlange køer, dyt og strakte langefingre fra folk i personbiler, når man kører med traktor i lav fart på en trafikeret vej.

Det er ikke desto mindre det, landmand Verner Kjærgaard skal vænne sig til hver eneste dag, når han fremover skal ud og gøre det daglige arbejde på markerne.

Indtil nu har han kunnet køre hen til sine marker via en jernbarneoverskæring, men det er snart slut.

- For at være venlig, vil jeg vise dem, hvilken konsekvens det får, når der kommer et tungt og langsomt køretøj op på hovedvejen, siger landmand Verner Kjærsgaard om den nye vej, han snart er nødt til at bugsere sin grønne traktor ud på.

Han har kørt på Varde Hovedvej A11 morgen og eftermiddag de seneste par dage i ren og skær protest, og resultatet var som ventet.

- Jeg fik horn og en finger fem gange, fordi folk er tossede over, at jeg skal køre derude. Dem er der så mange flere af, når jeg skal til at køre derude syv dage i ugen.

Forhindrede entreprenørfirma i at arbejde i nat

Banedanmark har besluttet, at flere jernbaneoverkørsler rundt i Danmark skal lukkes af hensyn til sikkerheden. Blandt andet på togstrækningen mellem Tønder og Bramming.

- Når man har en vej og en jernbane, der krydser hinanden, er der en stor risiko for, at der kan ske en ulykke, og derfor skal de lukkes, siger områdechef Marianne Rasmussen.

En af dem, der skal lukkes, er overkørsel 26 på Hillerup Markvej tæt på Varde Hovedvej nær Ribe. Det skulle være sket onsdag, men en gruppe borgere og landmænd stod ved overskæringen i protest fra kl. 02.30 i nat for at forhindre entreprenørfirmaet i at udføre arbejdet.

Han og hans kolleger er nemlig nødt til at køre op på Varde Hovedvej A11, som i forvejen er et knudepunkt for trafik.

- Jeg er da ked af det, og jeg har det dårligt med, at folk nu skal blive irriteret på mig på vejen. Det er helt til klodshans, at de nedlægger den her overgang, siger Verner Kjærgaard.

Jernbaneoverskæringen på Hillerup Markvej nord for Ribe er blokeret af lokale landmænd. Banedanmark vil nemlig lukke den, og det betyder en lang omvej ad landevejen, når landmændene skal ud til deres marker. (Foto: Grafik: Signe Heiredal (DR))

Det kommer til at betyde ekstra kørsel på otte til ti kilometer hver dag i stedet for et par hundrede meter. Sammen med den lokale maskinstation har han regnet ud, at det kommer til at koste 118.000 kroner ekstra om året at dyrke den jord, der ligger på den anden side af jernbaneoverskæringen.

Banedanmark: En voldsom dyr løsning

Verner Kjærgaard og de andre blokerende landmænd er uforstående over for, at Banedanmark ikke vælger at sætte bomme op og dermed opgradere jernbaneoverskæringen, så man sikkert kan køre over den.

Men det afslår Banedanmark.

- Det ville blive voldsomt dyrt for skatteyderne, hvis vi skulle opgradere samtlige overkørsler i Danmark, siger Marianne Christensen, som slår fast, at der er taget en beslutning om lukningen af overskæringen på trods af protesterne.

Torsdag går turen igen med gyllesprederen bag på traktoren, og Verner Kjærgaard vil være at finde på Varde Hovedvej A11 fra ved seks-tiden.

- Hvis folk skal møde tidligt på arbejde i morgen, så kør i rigtig god tid. For jeg kommer til at spærre trafikken, slutter landmanden.

Facebook
Twitter