Jette går forrest i principiel retssag: For syg til at arbejde, men for rask til at få hjælp

Jette Paulsen er for syg til at arbejde, men kommunen nægter at give hende sygedagpenge. De anerkender ikke hendes sygdom.

Jette Paulsen mener ikke, at hun kan tåle stråler fra blandt andet mobilmaster. Derfor har familien anlagt en stor jordvold omkring huset for at skærme af for en mast, der står i nærheden. (Foto: Johanne Haagerup © dr)

Isoleret for enden af en lang og kringlet vej ligger et nybygget hus skærmet af en stor vold.

Det er ikke en fæstning, og alligevel er den bygget for at beskytte 45-årige Jette Paulsen.

Hun mener, hun lider af stråleoverfølsomhed – også kaldet EHS, og at hun ikke kan tåle strålerne fra blandt andet wi-fi, smartphones og den mobilmast, der står i nærheden af huset.

A-kassen mener, at Jette Paulsen er for syg til at passe et arbejde.

Men i kommunen mener man ikke, at hun er syg, da EHS ikke er en anerkendt sygdom i Danmark. Derfor vil de ikke give hende sygedagpenge.

Ankestyrelsen har afgjort, at begge beslutninger er lige efter bogen, og det placerer Jette Paulsen direkte i kontanthjælpssystemet.

- Det er svært for mig at forstå, hvordan myndighederne kan komme til så modsatrettede afgørelse, uden at skabe et helhedssyn på det menneske, hvis sag de behandler, siger hun.

Jette Paulsen accepterer ikke Ankestyrelsen beslutning og har nu hevet dem i retten.

Afskærmning er nødvendig

Jette Paulsen blev syg i 2014, hvor hun måtte stoppe i sit job som hjemmesygeplejerske. Hun boede med sin familie i Aabenraa, men fik efter cirka et års sygdom overbevist familien om, at de var nødt til at flytte for at undgå de mobile stråler.

I det nye hjem er væggene malet med en særlig stråleafskærmende maling og intet elektronik er trådløst. Istedet er alt forbundet med kabler. Hvis ikke familien tog de hensyn og afskærmede sig, ville Jette Paulsen være endnu mere syg, end hun er nu, fortæller hun.

- Jeg ville formentlig være meget mere træt. Jeg ville i højere grad lide af koncentrationsbesvær, svimmelhed og hovedpine. Så det er helt afgørende for mig at leve et sted, hvor der er afskærmet.

Mange er i samme situation

Retssagen begyndte i dag i Sønderborg, men Jette Paulsen var ikke selv til stede i retssalen, fordi hun mener, at hun er overfølsom overfor wi-fi i retsbygningen.

Hun afgav i stedet sin vidneforklaring hjemmefra over fastnettelefonen.

Jette Paulsen bruger et lille apparat til at måle, hvor meget stråling, der er i et område, når hun bevæger sig rundt. (Foto: Johanne Haagerup © dr)

Hos EHS Foreningen følger man Jette Paulsens sag tæt, da Jette Paulsens udfordring er noget de kender alt for godt, fortæller Christina Funch Mellgren, der er formand i foreningen.

- Vi har rigtig mange medlemmer, der sidder i den situation. Fordi det ikke er anerkendt af sundhedsvæsenet, så ryger man ned i et felt, hvor man ikke kan komme videre, siger hun.

Stor betydning for andre

Håbet er ifølge Jette Paulsens advokat, Mie Andersen, at Ankestyrelsens afgørelse falder. Så Jette Paulsen får ret til sygedagpenge og får ret til en afklaring af sin arbejdsevne.

Retten i Sønderborg afgør sagen 29. juni.

Jette Paulsens sag er den første af sin slags, der kommer for retten i Danmark, og derfor vil det få stor betydning for andre, der mener, at de lider af EHS, hvis Ankestyrelsens afgørelse falder, forklarer Christina Funch Mellgren.

- Det vil betyde, at rigtig mange flere vil kunne komme videre i systemet. Næsten ugentligt komme der nye som er blevet elektro hyper sensitive, og hvis ikke det vender, ender vi med et kolossalt samfundsmæssigt problem, siger hun.

Ankestyrelsen vil ikke udtale sig i igangværende sager.

Artiklen er ændret i to omgange, så det tydeligere fremgår, at det ikke er bevist, at Jette Paulsens sygdom skyldes stråling, men er hendes oplevelse af sygdommen. /Red.