Jobmuligheder får bysbørn til at vende næsen hjem

Kun et fåtal af fraflyttede syd- og sønderjyder vender tilbage til hjemkommunen.

33-årig Asger Andersen fremhæver kombinationen af natur, huspriser og bedsteforældre i området som grunde til at vende hjem, men vigtigst er det arbejde, han har i udsigt i Sønderborg. (Foto: PRIVATFOTO © Foto: Privat)

Det kniber med at lokke syd- og sønderjyderne hjem, når de først er flyttet fra hjemstavnen.

Det viser en analyse i Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum, der har opgjort, hvor stor en del af 1981-årgangen, der er flyttet tilbage til deres fødekommune. Det er kun omkring hver sjette syd- og sønderjyde, der har vendt næsen hjem igen.

En af dem, det er lykkes at lokke tilbage, er 33-årige Asger Andersen, der på mandag begynder i nyt job i Sønderborg som sundhedspædagogisk konsulent efter at have været omkring Aarhus og København.

- Det kunne være blevet ved en romantisk drøm, men der var mange praktiske ting, der også gjorde det attraktivt at flytte tilbage. Men vi var ikke flyttet, hvis jeg ikke havde vidst, at der var et job at flytte ned til, siger Asger Andersen, der har købt hus på Als.

Sønderborg er den bedste kommune i området til at lokke bysbørn hjem igen, men borgmester Erik Lauritzen (S) ser gerne, at flere end 18,3 procent af fraflytterne gjorde som Asger og vender tilbage igen.

- Vi har brug for flere unge mennesker i Sønderborg. Jeg tænker da, at dem med rødder i Sønderborg må være lettest at lokke tilbage, siger borgmesteren.

Opskriften på at få flere unge mennesker tilbage i folden er simpel ifølge professor og leder af Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet Anne-Mette Hjalager.

- Det helt afgørende er jobmuligheder. Rigtig mange vil gerne tilbage til familie og venner, men det er meget afgørende, at de kan få et job, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.