Jonas, 17 år og homoseksuel i provinsen: 'De råber bøsse, og at jeg er klam'

LGBT Danmark er klar med et nyt initiativ, der skal hjælpe unge homoseksuelle i provinsen.

Jonas Haase bor i landsbyen Havsted ved Aabenraa, hvor det ikke er så nemt at være anderledes end flertallet. (Foto: © Foto: Ulrik Bang- DR Syd)

Det er ikke let for 17-årige Jonas Haase at være homoseksuel i landsbyen Havsted ved Aabenraa.

- Det er ekstraordinært svært at være ung og homoseksuel i provinsen, end hvis jeg var det i en storby som København. For i min landsby har man ikke hørt ret meget om det at være homoseksuel. Dermed er der også nogen, der fordømmer mig, siger han.

Hos LGBT Danmark - Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner - er man fuldt ud bevidst om, at det er særligt svært at være ung og homoseksuel i provinsen.

Derfor tager foreningen nu initiativ til at få skabt fællesskaber for de unge homoseksuelle og andre LGBT-personer i landets mindre byer.

- Her føler man sig i særlig høj grad alene. Der er ofte ikke nogen tilbud i form af et mødested til de unge mennesker. Vi går meget op i, at de unge skal have mulighed for at danne sig et netværk og venskaber, så de kan mødes i deres fritid, siger projektleder i LGBT Danmark, Andreas Beck Kronborg.

Landsforeningen vil tage kontakt til landets kommuner for sammen at få skabt fællesskaber for homoseksuelle, biseksuelle samt transkønnede mellem 12 og 24 år.

17-årige Jonas Haase har oplevet flere gange at føle sig anderledes og at stå uden for fælleskabet, efter han som bare 13-årig sprang ud.

- Jeg var på et tidspunkt til en fest i Gråsten, hvor jeg fortalte, at jeg var til drenge. Og her endte det med, at jeg blev truet med en kniv og smidt ud, fordi jeg var homoseksuel, siger Jonas Haase.

- Det mest udbredte er, at folk råber bøsse efter mig. Jeg har også oplevet, at folk er kommet hen til mig og sagt, at jeg er klam og underlig. Det har tidligere påvirket mig rigtig meget, men efterhånden er jeg nærmest blevet immun over for det, uddyber Jonas Haase.

Mangel på ligesindede

Jonas Haase savner i høj grad et fælleskab af ligesindede.

- Jeg føler mig ensom, for jeg kan ikke møde nogen ligesindede hernede. Jeg har virkelig forsøgt, men det er bare umuligt her i Sønderjylland. Problemet er, at hernede er vi så lukkede, at folk ikke tør springe ud. Der er ikke så meget mangfoldighed og accept.

- Det eneste tidspunkt, hvor jeg kan føle mig glad og finde nogle ligesindede, er, når jeg er i København, hvor jeg kan gå på bøssebar, fortæller Jonas Haase.

Minoritetsstress

Projektleder i LGBT Danmark Andreas Beck Kronborg siger, at det kan få uheldige konsekvenser for de unge, hvis de ikke får hjælp i tide.

- Man kan komme til at udvikle det, der hedder minoritetsstress. Det er en særlig form for stress, der rammer minoriteter. De skal hele tiden tænke på, om de kan være åbne omkring deres identitet for ikke at opleve mobning eller stigmatisering.

Jonas Haase synes, det er et rigtig godt initiativ, som LGBT Danmark nu sætter i gang.

- Sådan et fællesskab vil bekræfte, at jeg ikke er alene i Danmark. Det vil bekræfte, at jeg ikke er så speciel, og at der også hernede er nogen ligesom mig, siger han.