Jublende borgmester om Nordsøaftalen: Vi får 4000 nye job

Nordsøaftalen redder gasfeltet Tyra og vil give mange nye job i Esbjerg-området til stor begejstring for den lokale borgmester.

Der skal investeres 30 milliarder kroner i Tyra-feltet, der er ved at synke. (Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Gas/FRIT/Scanpix 2016) (Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga © Scanpix)

Der er store smil i det sydvestjyske i dag, efter den nye Nordsøaftale faldt på plads i aftes.

Branchen regner med, at aftalen vil skabe op til 4000 nye job i Esbjerg og omegn. Det er slet ikke til at få armene ned, lyder det fra borgmester i Esbjerg Kommune, Johnny Søtrup (V).

- Det her kommer til at skabe et helt nyt olie- og gas-eventyr i Sydvestjylland, og så giver det øgede indtægter til statskassen. Jeg har kun ros til overs for den aftale, der er kommet på plads, siger han.

Nordsøaftalen redder gasfeltet Tyra, der har været en knast i forhandlingerne mellem staten og Dansk Undergrunds Consortium, der har eneret til at hive olie og gas op fra den danske undergrund i Nordsøen.

Dansk Undergrunds Consortium har forpligtet sig til at genopbygge Tyra-feltet, der er ved at synke. Til gengæld får selskaberne, der arbejder med udvinding af gas og olie i Nordsøen, en skatterabat.

Enhedslisten mener, at det er helt urimeligt, at selskaberne, der arbejder i Nordsøen, får en skatterabat.

Aftalen har også fået kritik af Alternativet, der ikke forstår, at man vil give skatterabatter for milliarder for at forlænge udvindingen af fossile brændstoffer.

Men den kritik er borgmester Johnny Søtrup ikke enig i.

- Aftalen kan netop være med til at betale for fremtidige investeringer i grøn energi. Statskassen kan ikke undvære pengene fra udvindingen i Nordsøen – og heller ikke energien, siger han.

Tyra-feltet

  • Tyra-feltet ligger i den danske del af Nordsøen cirka 200 kilometer vest for Esbjerg.

  • Feltet er det vigtigste knudepunkt for dansk olie- og gasproduktion.

  • Tyra-feltet producerer 90 procent af den danske naturgas.

  • I 2015 skaffede feltet ni milliarder kroner til statskassen. Året før var tallet dobbelt så stort.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter