Kæmpe brøler: Fredet bro fra 1700-tallet revet ned ved en fejl

Tønder Kommune i Sønderjylland har ved en fejl revet en over 200 år gammel bro ned.

Der ventede museumsinspektør Tenna Kristensen fra Museum Sønderjylland en ubehagelig overraskelse, da hun på opfordring fra en lokal borger tog ud til Fiskebæk Bro i Toftlund.

Den gamle bro fra slutningen af 1700-tallet var væk og er nu erstattet med et sort PVC-rør under markstenene. Det skriver Jyske Vestkysten.

- Jeg blev lidt rystet over det. Den var et fredet fortidsminde, beskyttet af museumsloven og skulle blive liggende for tid og evighed. Og jeg kunne regne ud, at her var noget, der var gået helt galt, siger hun.

En brøler

Tønder Kommune havde besluttet, at den gamle bro skulle renoveres. Men broingeniøren og rådgiveren på projektet mente ikke, at broen var fredet. Derfor blev den revet ned.

Kommunen erkender, at der er sket en fejl. Men hvor fejlen præcis er opstået er stadig uklart, fortæller leder af driftsafdelingen Christian Kjær-Andersen.

- Vi sagde til Slots- og Kulturstyrelsen: 'Vi er nødt til at lægge os ned på ryggen og sige: Vi har lavet en brøler.' Nu må vi gøre, hvad vi kan for at gøre det godt igen, siger han.

Derfor har Christian Kjær-Andersen bedt kommunens entreprenør om at gemme resterne af den gamle bro, hvis styrelsen vurderer, at den bør genopføres. Imens ærgrer han sig over situationen.

- Jeg er rigtig, rigtig ked af det. Historiske ting, uanset om de er fredet, bør være noget, man tager vare om. Og det er klart, at når noget er fredet, er der en grund til, det er fredet, og det må vi ikke pille ved. Det er ikke noget, vi gør bevidst, og det er noget, vi er utrolig kede af, siger han.

En del af historien

Ifølge Tenna Kristensen har den gamle bro, der oprindeligt var bygget af store kampesten, været en vigtig del af infrastrukturen for området.

- Den ligger på Hærvejen, som fører videre op til Ribe og over til Skærbæk. Så den har betydet meget for området, for den har gjort færdslen lettere. Det har selvfølgelig været en stor forbedring, da man byggede en stenbro, som man nemmere kunne komme over, siger hun.

- Den er fra en periode, hvor hele landet gennemgik nogle store forandringer med meget store landbrugsreformer, og hvor hele vejnettet blev lagt fast. Så det er et lille vidnesbyrd om en meget vigtig periode i historien.

Den gamle Fiskebæk Bro blev senest renoveret i 2002, hvor de store kampesten blev belagt med beton.

Facebook
Twitter