Kampen mod mårhunden intensiveres med kystfælder

Et større antal fælder skal placeres langs den østjyske kyst for at undgå, at den invasive mårhund breder sig til Fyn.

Mårhunden har ikke nogle naturlige fjender i den danske natur og kan gøre stor skade på fugle og smådyr. (Foto: Flemming Højer © Scanpix)

Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen tager nu ekstra midler i brug for at forhindre den invasive mårhund i at brede sig til flere områder af landet.

Styrelserne vil opstille et større antal fælder langs kysten fra Sønderborg til Horsens.

Fælderne skal indfange mårhunde i området og dermed forhindre, at den invasive art, der ikke hører naturligt hjemme i den danske natur, breder sig til Fyn.

Det fortæller Hans Erik Svart, der er biolog i Miljøstyrelsen.

- Bestanden af mårhunde i Jylland er vokset til at være forholdsvis stor. For at stoppe mårhunden i at brede sig yderligere, vil vi intensivere bekæmpelsen i de grænseområder, hvor dyrene vil kunne gå over broerne eller svømme til Fyn, siger han.

Siden 2011 har styrelserne haft iværksat indsatser i Jylland, der skal afskaffe mårhundene. Styrelserne har blandt andet sat GPS-sendere på mårhunde, som kan lede jægerne på sporet af dem.

Men ifølge Christian Thye, der er mårhundereguleringsjæger i Sydjylland, så er det en svær opgave at komme mårhundene til livs.

- Man havde regnet med at kunne bekæmpe mårhundene, men virkeligheden er, at bestanden er voksende, fortæller han.

Kystfælderne er kun en tilføjelse til de allerede eksisterende indsatser mod mårhunden. Disse indsatser vil fortsætte som hidtil.

Mårhunden er et invasivt dyr, der ikke hører naturligt hjemme i den danske natur. Dyrene kan gøre stor skade på fugle og smådyr.

De kan kendes på deres sorte ansigtsmaske og lyse snude.

Antallet af mårhunde i Jylland

  • I 2014 registrerede Naturstyrelsen lidt over 100 mårhunde.
  • I 2015 var det tal steget til omkring 250.
  • I 2016 blev der registreret omkring 400 mårhunde.

Kilde: Naturstyrelsens Projekt Mårhund.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.