Kan bremse 300 årlige dødsfald: Borgere skal kvæle usynlig dræber

En kampagne skal få borgere til at undersøge, om der er radioaktiv gas i deres bolig.

Radon trænger op fra undergrunden gennem sprækker i gulvet og siver ind i huset, hvilket kan være kræftfremkaldende. Flere husejere vælger at købe et radonsug som dette. (Foto: © Dr Fyn)

Du kan hverken se, lugte, smage eller på nogen måde fornemme den. Radon-gassen siver ind i cirka 350.000 danske hjem i så høj grad, at den hvert år er skyld i 300 dødsfald.

Derfor kan en del danskere i den nærmeste fremtid åbne et brev i deres e-boks om radon. En ny kampagne mellem Danske Kommuner og Realdania skal nemlig få flere borgere til at undersøge, om der siver for meget af den sundhedsskadelige gas ind i deres bolig.

En af de kommuner, der er med i samarbejdet, er Aabenraa Kommune. Den har sendt 16.000 elektroniske opfordringer afsted til husejere.

Det skal gøre dem opmærksomme på den potentielle risiko, fortæller Jens Danielsen, byggesagsbehandler i Aabenraa Kommune.

- Det er en god idé at motivere borgerne til at få foretaget nogen målinger. Vi kan give dem viden om radon, og fortælle, at det kan forårsage helbredsmæssige problemer på sigt, hvis man har en for høj koncentration i sit hus, siger han.

En ukendt fare

Radon har i flere år været i søgelyset for sundhedsorganisationer, blandt andet ved Verdenssundheds Organisationen WHO. De lister radon som den næststørste medvirkende årsag til lungekræft, kun overgået af rygning. I Danmark har Institut for Folkesundhed undersøgt de 3.300 årlige tilfælde af lungekræft, og de anslår, at 300 af dem skyldes radon.

Trods de statistikker er der stadig for mange, der ikke kender til risikoen ved at have et hjem, der ikke er nødvendigt skærmet, mener Torben Sigsgaard, professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

- Det har været overladt til boligejerne selv at sørge for, de havde et sundt og sikkert miljø. Jeg synes, det er fint, at kommunerne vil være med, fordi det ofte er dem, man henvender sig til, når man har noget med sit eget hus. Derfor er det fint, at myndighederne bakker op om kampagnen.

På landsplan har 13 kommuner sendt en opfordring til husejere, mens der ifølge Realdania er yderligere 10 kommuner på vej med breve til husejere.

Opdateret kl. 17.26: Tidligere fremgik det af artiklen, at "Haderslev eller Aabenraa" havde sendt 36.000 elektroniske opfordringer. Det er dog sammenlagt 36.000 - Haderslev med 20.000 og Aabenraa med 16.000.