Kanonvalg for dansk parti i Tyskland: ’Jeg er helt målløs. Det er det bedste resultat nogensinde'’

Det blev et rekordvalg for det danske mindretalsparti SSV ved søndagens valg til Landdagen.

Der var jubel hos SSV's valgfest i Flensborg. (Foto: MARTIN ZIEMER © Ritzau Scanpix)

Allerede da de første prognoser spåede SSV over fem procent, var første kvinde på dansegulvet.

Da resultatet senere viste sig at komme op på hele 5,7 procent, var det partiets spidskandidat, Lars Harms, der havde svært ved at holde begejstringen inde i sin krop. Så han måtte også lade jublen ses gennem spjæt med både arme og ben.

SSV's landssekretær, Martin Lorenzen, havde næsten svært ved at tro det, da de første valgresultater løb ind i aftes.

- Jeg er helt målløs. Det er det bedste resultat nogensinde, så jeg er kisteglad, siger han.

  • SSV's spidskandidat Lars Harms jublede, da han ankom til SSV's valgfest i Flensborghus. (Foto: Per Smith Vinther © DR Syd)
  • Der var dans og klap det meste af aftenen til SSV's valgfest. (Foto: Per Smidt Vinther © DR Syd)
  • SSV's formand og medlem af landdagen, Christian Dirschauer, blev genvalgt til Landdagen (Foto: Per Smith Vinther © DR Syd)
1 / 3

Valget til delstatsparlamentet i Slesvig-Holsten blev en tour de force for det danske og frisiske mindretalsparti, der fik det bedste valg, siden det blev dannet i 1948.

5,7 procent af slesvig-holstenerne stemte på Sydslesvigsk Vælgerforeningen, SSV, og dermed overgik man valgresultatet fra 2017 med hele 2,4 procentpoint.

Resultatet betyder, at Sydslesvigsk Vælgerforening har fået et medlem mere af Landdagen, så de nu har fire medlemmer siddende i Landdagen i Kiel.

Tysklandsekspert: SSV har fået et gennembrud

Resultatet er storartet og over alles forventninger. Det siger Siegfried Matlok, der er politisk kommentator og Tysklandsekspert samt tidligere chefredaktør på det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger.

Resultatet betyder, at det ikke kun er den danske eller frisiske mindretalsbefolkning, der har stemt på partiet.

- SSV har fået et gennembrud. Partiet bliver anerkendt i hele Slesvig-Holsten, og det bliver accepteret som et mindretalsparti. Det er noget, som selv de største optimister i SSV ikke har turdet drømme om.

CDU fik næsten absolut flertal

Det var ikke kun SSV, der havde et kanonvalg. Det havde også det kristen-konservative CDU, der var et mulehår fra at hente et absolut flertal i landdagen med sine 34 ud af 69 mandater. De løb med i alt 43,4 procent af stemmerne.

Det er nu helt og aldeles op til CDU, hvem de har lyst til at danne regering med.

- Matematisk kan Daniel Günther (minister-præsident fra CDU) danne regering med SSV's fire mandater, men det gør han næppe, siger Siegfried Matlok.

CDU vil muligvis gå efter at lave en Jamaica-regering (CDU, FDP, De Grønne), som også har ledet Slesvig-Holsten de seneste fem år, vurderer Siegried Matlok.

Så SSV forbereder sig på endnu en periode i oppositionen.

- Vi har nu fire i stedet for tre mandater, og det vil givet styrke vores arbejde. SSV er et parlamentarisk parti, og det betyder, at vil vil gøre vores indflydelse gældende der, hvor det er muligt, siger SSV's landsformand, Christian Dirschauer.