Karina er international topdommer: Kvindehåndbold er lidt af en hønsegård

Karina Christiansen er dommer i håndbold og dømmer både mænd og kvinder. Lørdag dømmer hun den ene semifinale i kvindernes Final 4, og i januar skal hun dømme VM hos herrerne.

(Foto: Jan Christensen © (c) Dansk Håndbold Forbund)

For to uger siden stod Karina Christiansen fra Vejen på en håndboldbane med 15.000 franskmænd og en lille flok russere på tribunerne.

Her dømte hun sammen med sin faste makker, Line Hesseldal Hansen, EM-finalen mellem Frankrig og Rusland. En kamp, der tager toppen af en lang række store håndboldoplevelser for den internationale topdommer Karina Christiansen.

- Det er kæmpestort at stå på det ene holds hjemmebane, mens 15.000 franskmænd synger nationalsangen. Så mærker man presset fra tribunen, siger hun.

Dommer med stor erfaring

Karina Christiansen har siden 2003 dømt håndbold og de seneste ti år som dommer på højeste internationalt niveau.

De seneste år har hun foruden EM-finalen dømt slutrunden i VM sidste år, Santander Cup-finalen, en kvartfinale i Champions League og flere DM-medaljekampe.

Karina Christiansen dømmer både kvinde- og herrehåndbold, og det er meget lærerigt, mener hun. For selvom reglerne er de samme, er der stor forskel på spillet.

- Da mændene er større, er det lettere at se, når der er skridt. Det er rigtig svært ved kvinderne. Til gengæld er tempoet hos mændene meget højere, forklarer hun.

En bold fra straffekast-skytten Allison Pineau endte midt i ansigtet på den russiske målmand under EM-finalen mellem Frankrig og Rusland. Karina Christiansen var ikke i tvivl om, hvilke kort hun skulle have op af lommen. (Foto: Yoan Valat © Scanpix)

Mændene spiller mere fysisk og er hurtigere end kvinderne, og derfor bliver der også dømt lidt forskelligt, siger Karina Christiansen, og fortæller, at der også er stor forskel på, hvordan damer og herrer reagerer i spillet.

- Sker der noget i en kamp, kommer en herrespiller med et udbrud her og nu. Så er det glemt, og han er videre. Kvinder kan godt huske en hændelse de næste ti kampe. Det bliver lidt en hønsegård.

I udenlandsk håndbold må kvinder kun dømme kvinder. Derfor er det kun i Danmark, Karina Christiansen dømmer herrehåndbold.

Kampen kører i hovedet inden startfløjtet

Fem minutter inde i anden halvleg i EM-finalen mellem Frankrig og Rusland for to uger siden hev Karina Christiansen det røde kort op af lommen.

Her sendte hun den franske håndboldstjerne Allison Pineau ud af banen, efter den russiske målmand modtog playmakerens straffekast midt i ansigtet.

- Der var ingen tvivl, da vi så gengivelsen. Så er man godt klar over, at 15.000 franskmænd lige om lidt reagerer på tribunen. Det kræver mod, fortæller Karina Christiansen.

Siden 2014 har Karina Christiansen (t.v.) og kollegaen Line Hesseldal Hansen været en dommerduo. De har to gange på tre år fået titlen som årets dommerpar i Dansk Håndbold Forbund. (Foto: Sportxpress © Scanpix)

Presset er stort, når Karina Christiansen skal give en så afgørende kendelse foran så mange fans. Trods mange års erfaring med en fløjte på håndboldbanen kræver det grundig forberedelse både fysisk, fagligt og mentalt, inden man går ind til en kamp som denne.

Udover at terpe kampe og videomateriale fra de to hold, sætter dommerduoen en slags akupunkturnåle i ørerne inden sengetid dagen før.

- Det hjælper os til at sove bedre om natten. Håndboldkampen kører jo i hovedet, og adrenalinen pumper, fra vi får at vide, at vi skal dømme kampen, så det kan være rigtig svært at sove op til sådan en kamp.

Selvom Karina Christiansen er med helt i toppen af dommerskaren, kan hun ikke gøre det til sin levevej. Når hun ikke står i sorte shorts og pifter ad folk på en håndboldbane, er hun lærer på en en skole i Vejen, hvor hun underviser seks- til ni-årige flygtningebørn i dansk.

I dag lørdag dømmer hun semifinalen i kvindernes pokalturnering, der hedder Santander Final 4, mellem Team Esbjerg og Odense.

Og i januar venter der - udover nogle damekampe - to landskampe, når håndboldherrerne spiller VM.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter