Kasper var ensom teenager: Mens de andre festede, sad jeg derhjemme

Masser af teenagere føler sig ensomme. Kasper Hammer har prøvet at være ung og ensom.

Kasper Hammer har prøvet at være ensom, men nu er han kommet ud af ensomheden og hjælper i dag andre unge. (Foto: Headspace)

Aldrig har så mange følt sig alene og ensomme blandt de 13-15-årige i folkeskolen. Den nyeste forskning viser, at hver 10. pige og hver 16. dreng føler sig ofte eller meget ofte ensom.

Den tendens mærker man tydeligt på flere væresteder. En af dem, der har prøvet at være ensom, er den 24-årige Kasper Hammer. Han var selv meget ensom, da han var teenager.

- Det, der gjorde mig ensom, var, at jeg forsvandt ind i mine computerspil. Der var nogle ting derhjemme, der gjorde, at det var sjovere at forsvinde ind i den virtuelle verden, siger Kasper Hammer.

De andre gik til fester

Og da hans venner begyndte at gå til fester, blev Kasper Hammers ensomhed mere og mere udstillet.

- Da andre begyndte at gå til fester, så blev jeg bare derhjemme. Og så begyndte jeg lige så stille at sige nej, når mine venner spurgte, om jeg ville med. Det endte jo med, at de så til sidst stoppede med at spørge mig, siger Kasper Hammer.

Kasper Hammer følte til sidst, at han måtte gøre noget.

- Til sidst kunne jeg godt se, at det var skidt det her, så jeg meldte mig frivilligt som værnepligtig. Her blev jeg en del af at et fællesskab, forklarer han.

Forsker: Du risikerer at blive tilskuer

Ifølge ungdomsforsker og lektor ved SDU Mathias Lasgaard har det store konsekvenser for de unge, når de bliver ensomme.

- Hvis man er ensom i en lang periode i ens ungdomsår, er der en risiko for, at man bliver en slags tilskuer, og man opfatter sig selv som en slags observatør. Man kan komme til at drage den konklusion, at 'jeg er ham den ensomme, de andre ikke vil være sammen med', siger han.

Kasper Hammer er i dag frivillig på værestedet Headspace i Esbjerg, hvor han bruger sine erfaringer med ensomhed til at hjælpe de unge.

- Jeg kan mærke på nogle af dem, at det er rart at snakke med mig, for jeg har selv været i samme situation som dem. Der er mange, der sidder i den her ensomhed. Men jeg kan ligesom vise dem en vej ud, siger Kasper Hammer.

 

Facebook
Twitter