Desperate dyreejere kimer internater ned som aldrig før: 'Det er meget, meget hjerteskærende ikke at kunne hjælpe alle'

Folk skiller sig af med dyrene i øjeblikket. Flere internater har aldrig set noget lignende.

Katten Diva er en af i alt 70 katte, der har været heldig at komme på plads hos dyreinternatet Sønderjyllands Dyreværnsforening i Vojens. (Foto: © Bo Bechsgaard, DR)

Diva og de 69 andre katte render rundt på internattet i Vojens. Der er 70 pladser til katte hos Sønderjyllands Dyreværnsforening i Vojens, og alle pladser er fyldt op.

- Det er en meget usædvanlig situation. Vi har aldrig haft så mange private mennesker, som skal af med deres katte, siger Ellen Gjelstrup, der er formand for Sønderjyllands Dyreværnsforening.

Normalt får de en eller to henvendelser om måneden fra folk, der gerne vil af med deres kat. Men lige nu får de 2-3 henvendelser om dagen.

Kattene bliver aktiveret på internatet i Vojens. Formanden Ellen Gjelstrup har aldrig oplevet så mange opkald fra folk, som gerne vil af med deres kat. (Foto: © Bo Bechsgaard, DR)

Ifølge dyreværnsorganisationer kan det skyldes de stigende priser.

- Folks kød og mælk nede i supermarkedet er steget, deres elregninger er ikke til at betale. Og det går altså ud over dyrene, siger Therese Wilbert, der er direktør i Kattens Værn.

Afleveres på rastepladser

Trykket på internaterne gør, at desperate ejere tyer til andre måder at skille sig af med kattene på. Når folk ringer til katteinternatet i Vojens, henviser de til andre internater eller til, at katten må blive aflivet.

- Men så siger folk, at det har de heller ikke råd til, siger Ellen Gjelstrup fra Sønderjyllands Dyreværnsforening.

Så når der ikke er plads på internatet, og folk ikke har råd til at sende katten til dyrlægen, så havner nogle katte i naturen.

- Vi finder nogle katte omkring på rastepladser, hvor de er sat af i papkasser eller plasticposer. Det er ganske forfærdeligt i øjeblikket, siger Ellen Gjelstrup fra Sønderjyllands Dyreværnsforening.

Situationen lige nu er helt vild. Kattens Værn har ikke oplevet noget lignende.

- Det er i en grad, vi ikke har set før overhovedet. Folk derude er rigtig pressede, og de vil gerne hjælpe deres dyr, men det er svært, siger Therese Wilbert, direktør Kattens Værn.

Også hos Inges Kattehjem i Glostrup er der ensrettet i kattelemmen lige nu.

- Der er rigtig meget drøn på i øjeblikket. Der kommer opkald fra folk, der er villige til at køre fra Jylland for at komme af med deres kat, siger Emmilla Valentin, der er dyrlæge ved Inges Kattehjem i Glostrup.

Hos Viborg Dyreinternat har de normalt plads til 35 katte, men i disse dage er alle ekstra rum taget i brug og huser rekordmange: 70 katte.

Her fokuserer de på katte i dyreværnssager, altså katte, der bliver fundet på gaden, eller hvor ejeren er blevet fængslet eller er blevet anmeldt for ikke at kunne passe sine dyr.

Hver dag siger de nej til private, der ikke længere vil have deres dyr.

- Det er meget, meget hjerteskærende lige nu ikke at kunne hjælpe alle dem, der har brug for hjælp. Men vi er nødt til at prioritere de helt grelle sager, siger dyrlæge på stedet Lise Svejgaard.

  • Katten Morten er lige ankommet til Inges Kattehjem i Glostrup. Folk kører gerne på en lang tur for at komme af med katten på et af de internater, der stadig har plads til katte. (Foto: © Finn vest Christensen, DR)
  • - Vi har flere katte, end vi plejer. Vi har slået rekorden. Og derudover har vi virkelig svært ved at finde familier til dem. Vi kan virkelig godt mærke, at det er krise. Og vi kan godt mærke efterveerne efter corona, siger dyrlæge Lise Svejgaard fra Viborg Internat. (Foto: © Emil Pagh - DR Midt & Vest)
1 / 2

Hunde og kaniner afleveres også

Det er ikke kun katte, der afleveres på internaterne. Næsten alle slags dyr bliver afsat.

- Det er både hund, kat og kaniner, der sidder på vores internater. Det er unaturligt, at der er så mange, der gerne vil af med dyr, siger Karina Fisker, der er internatchef ved Dyrenes Beskyttelse.

De håber, at dyreejerne holder på dyrene, så dyreorganisationerne ikke bliver overproppet med dyr.

- Vi håber, det er lige nu, det er værst, og at det snart løsner op igen, siger Karina Fisker.