Kemikalier og bakterier sætter punktum for forurening af klitplantage – badeforbud gælder indtil 2042

I dag begynder den sidste etape af oprensningen i Kærgård Klitplantage - én af danmarkshistoriens største forureningssager.

7.000 tons stærkt forurenet jord er allerede fjernet fra Kærgård Klitplantage. Men der går stadig 20 år, før du må hoppe i bølgerne her på stranden. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Danmark)

Den jyske vestkyst er normalt plastret til med badegæster i de varme måneder.

Men på en helt bestemt strækning mellem Vejers og Henne Strand har der ikke været mange besøgende de sidste snart 60 år.

Her er alle nemlig blevet frarådet at lufte hunden eller dyppe tæerne, fordi området tidligere er blevet brugt som giftdepot.

Men nu er der håb forude, hvis du ønsker at bade ved Kærgård Klitplantage. For en af danmarkshistoriens værste forureningssager lakker mod enden.

I dag begyndte sidste etape af oprensningen i plantagen ved vestkysten. Oprensningen foregår ved at pumpe kemikalier og bakterier ned i grundvandet, som skal rense vandet og fjerne de fleste giftstoffer.

Målet er ikke at gøre grundvandet helt fri for giftstoffer, men at fjerne nok gift, så man ikke bliver syg af at bade i havet.

Og det er helt enestående, siger Jørgen Fjeldsø Christensen, der er geolog og projektleder på oprensningen i Kærgård Klitplantage.

- Der var nok ikke mange, der troede, at vi kunne komme i mål. Men nu er målstregen indenfor rækkevidde. Det er en kæmpe sejr!

Geologen Jørgen Fjeldsø Christensen har stået i spidsen for oprensningen af Kærgård Klitplantage siden 2007. (Foto: © Malene Ruwald, DR)

Giftigt spildevand i klitterne

Gennem 17 år kørte tankvogne i pendulfart mellem Grindstedværket og Kærgård Klitplantage.

Her dumpede de spildevand, der stammede fra produktionen af blandt andet sove- og nervemedicin. Og det var giftigt. For det indeholdt stoffer som kviksølv og cyanid.

I alt skønner Region Syddanmark, at der er dumpet 286 mio. liter spildevand ud i de vestjyske klitter mellem 1956-1973.

Det krævede noget helt særligt udstyr at få fjernet fortidens synder, forklarer Jørgen Fjeldsø Christensen.

- Vi havde rumdragter på, da vi skulle fjerne den allerværste forurening. Vi skulle også have en luftforsyning med på ryggen, for det var simpelthen så giftigt, siger han.

Det er skilte som dette, der møder dig, hvis du kommer forbi Kærgård Klitplantage. (Foto: © Malene Ruwald, DR)

’Det er en festdag’

Region Syddanmark har arbejdet med generationsforureningen i Kærgård siden 2007, og regionen har fjernet mere end 7000 tons stærkt forurenet jord derfra.

Derfor er det også en glædens dag, at man nu tager hul på den sidste del af oprydningen – nemlig at rense det forurenede grundvand.

- Det er en festdag! Og det er den første generationsforurening, som vi tager hul på den endelige oprensning af, siger Stephanie Lose (V), der er regionsrådsformand for Region Syddanmark.

I dag er smilet er stort på Miljøminister Lea Wermelin (S). Både hun og formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), holdte taler ved Kærgård Klitplantage. De glæder sig begge til, at forureningen snart er helt væk fra området. (Foto: © Malene Ruwald, DR)

Men selvom den sidste del af oprydningen starter nu, så slutter det endeligt i 2027.

Det skyldes blandt andet mangel på penge, forklarer Stephanie Lose.

For det er først nu, Regionen Syddanmark har fået penge til sidste etape.

- I starten vidste vi heller ikke, hvilke metoder der kunne rense grundvandet under plantagen. Det krævede udvikling og test, siger hun.

Og det betyder da også meget, at de sidste giftrester nu skal fjernes, siger Miljøminister Lea Wermelin (S).

- I mere end et halvt århundrede har fortidens fejltagelser kastet skygger ind i nutiden. Nu rydder vi endelig op.

Badeforbud gælder 20 år endnu

Du skal stadig væbne dig med tålmodighed, hvis du vil bade ved Kærgård Klitplantage.

For her forventer Region Syddanmark først, at du kan springe i bølgen blå fra 2042.

Det ville nemlig have kostet flere 100 millioner kroner ekstra, hvis det allerede skulle være muligt om fem år, siger Jørgen Fjeldsø Christensen.

Den forurenede jord er nu kørt udenfor landets grænser.

- Det er havnet i Tyskland og Holland, hvor de har termisk behandlet jorden. Så det ligger i dag i vejanlæg, fortæller projektlederen.

Region Syddanmark forventer, at den endelige pris for oprensningen af Kærgård Klitplantage løber op i 150 mio. kroner.

Den jyske vestkyst tiltrækker hvert år mange turister. I 2042 vil de også kunne bade her ved Kærgård Klitplantage. (Foto: © Malene Ruwald, DR)