Kim og Anita stod med ubetalte regninger og ingen mad: Nu styrer kommunen deres penge

Esbjerg Kommune sikrer, at udviklingshæmmede ikke ender i gæld.

Kim Jensen og Anita Petersen er udviklingshæmmede og har erkendt, at de ikke selv kan administrere deres økonomi. Derfor får de nu hjælp af Esbjerg Kommune, og de får små rater af deres penge udbetalt flere gange om ugen. (Foto: Asbjørn Christian Møller © (c) DR)

Telefonsælgere, tilbud om lån og andre fristelser, der dræner bankkontoen, er rigtig svært at sige nej til, hvis man er udviklingshæmmet.

Derfor står mange udviklingshæmmede med røde tal på bundlinjen allerede før huslejen og andre faste udgifter er betalt.

Det kender Kim Jensen og Anita Petersen kun alt for godt. De er begge udviklingshæmmede og indså for år tilbage, at de ikke selv kunne styre deres penge.

- Jeg brugte penge på sager, jeg ikke skulle bruge penge på. Jeg havde ikke penge igennem hele måneden, så jeg levede af næsten ingenting, fortæller Kim Jensen.

Parret henvendte sig derfor til Esbjerg Kommune med et ønske om hjælp til at styre økonomien. Siden har Kim og Anita været under frivillig administration af kommunen.

Får penge flere gange om ugen

Esbjerg Kommune sørger for at parrets husleje, el, vand og varme bliver betalt. Resten af pengene får de udbetalt i små rater over en hel måned.

- Jeg får tre gange i ugen, siger Anita Petersen.

- Jeg får to gange hver uge. Men jeg kan altid ringe og høre, om der er lidt overskud, hvis der er nogle ting, jeg gerne vil have, siger Kim Jensen.

Når Kim Jensen og Anita Petersen ikke får alle deres penge udbetalt på én gang, forhindrer det, at de bruger det hele i løbet af et par dage og ender uden penge sidst på måneden.

- Nu kører det på skinner, og der er mad på bordet igen. Ellers ville jeg være gået i hundene, siger Kim Jensen.

Den frivillige administration har også betydet, at parret har fået hjælp til at spare penge op til deres sommerferie.

Økonomi er svært for udviklingshæmmede

Landsforeningen Lev, foreningen for udviklingshæmmede og pårørende, kender til udfordringen. De møder oftere og oftere mennesker, der er dybt forgældet, fordi de blandt andet er blevet snydt eller har optaget kvikån.

Formand Anni Sørensen forklarer, at udviklingshæmmedes svage kognitive forudsætninger gør, at det er særligt svært for dem at styre deres penge.

Anni Sørensen, der er formand i Landsforeningen Lev, mener, at kommunerne skal passe på, at administrationen af de udviklingshæmmedes økonomi ikke bliver en hovedpude for borgeren. (Foto: Hans Juhl Fotografi © Landsforeningen Lev)

- Du har svært ved at overskue sammenhænge og gennemskue konsekvenser af det, du gør, eller det du ikke gør. Så for mange udviklingshæmmede er det en udfordring at styre sin egen økonomi.

Landsforeningen Lev mener, at kommunens tilbud om frivillig administratiopn overordnet set er positiv. Men Anni Sørensen kunne dog ønske en løsning, der var knap så indgribende, og hvor borgeren i højere grad fik hjælp til at klare det selv.

Alle kommuner har muligheden

Parret er ikke de eneste, der er har henvendt sig til Esbjerg Kommune med et ønske om at komme under frivillig administration. I alt er 415 borgeres økonomi under administration, og de fleste har selv valgt det.

Ifølge Rikke Broch, der er sagsbehandler i Esbjerg Kommune, er ni ud af ti glade for administrationen, der tilpasses den enkeltes behov og ønsker.

- Det gør, at de kan have penge til hele måneden. De er sikre på, at de har tag over hovedet. Og de kan få en fornemmelse af, at de kan mere og slipper for nogle bekymringer, siger hun.

Den frivillige administration eksisterer i alle kommuner, men der er stor forskel på, hvor udbredt ordningen er fra kommune til kommune.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk