Kirke støtter helt ny pride: 'Gud er fuldstændig ligeglad med, hvilken seksualitet man har'

Sønderjylland får nu sin allerførste pride.

Parader, der hylder mangfoldighed, foregik for år tilbage kun i de større danske byer. Men flere mindre byer er nu også med på bølgen. I dag melder Aabenraa sig på banen og offentliggør, at byen denne sommer holder landsdelens første pride. (Billedet her er fra en tidligere Copenhagen Pride.) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Glimmer, pailletter og fjerboaer i alle regnbuens farver vil denne sommer blive en del af gadebilledet i Aabenraa.

Den sønderjyske by følger i halen på flere andre danske byer og bliver ramme om landsdelens første pride for at hylde mangfoldigheden.

Thomas Nedergaard er sognepræst i Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa. Hans kirke vil deltage aktivt, når den ugelange pride kommer til byen. (Foto: (privat))

Når man bor i Aabenraa, skal det nemlig være helt okay at kysse og holde dem i hånden, man vil – uanset om man er til for eksempel mænd, kvinder eller begge dele.

Det budskab støtter sognepræst Thomas Nedergaard og hans kirke Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa. Kirken har derfor valgt at være aktør i priden, der bliver holdt 24.-30. juni i år.

- Gud er fuldstændig ligeglad med, hvilken seksualitet du har. Det handler om at få lov at udleve den kærlighed, man nu engang oplever. Det handler ikke om at afgrænse Guds kærlighed, siger han.

Thomas Nedergaard mener også, at kirken bærer et ansvar for at sprede pridens budskab.

- Kirken har jo en lang historie, hvor den har medvirket til at nedgøre de her former for seksualiteter. Og det vil vi gerne gøre op med, siger han.

En pride kan skabe mere synlighed

Det er den lokale ungdomsafdeling af LGBT+ Danmark, kaldet Aura, der sammen med byens biblioteker og kulturhuse står bag initiativet til en pride i Aabenraa.

En pride vil give synlighed, og det er afgørende, siger 22-årige Helene Johansen, der står i spidsen for Aura i Aabenraa.

- Her i Sønderjylland kigger man nok lige to gange, hvis man ser et homoseksuelt par gå hånd i hånd. Derfor er det vigtigt, at vi bliver set som en del af samfundet og en del af hverdagen. Det skal normaliseres.

22-årige Oliver Lysholm, der også er en del af Aura, er enig.

- Jeg synes, det er fedt, at vi kan gøre Sønderjylland mere ’queer’ og mere åben for unge, der bryder normer indenfor kønsidentitet.

Oliver Lysholm og Helene Johansen står i spidsen af den lokale ungdomsafdeling af LGBT+ Danmark, kaldet Aura. Sammen med Pernille Jensen, der er kulturformidler ved Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse, er de ved at stable en pride i Aabenraa på benene. (Foto: (privat) © (c) DR)

Og det bør byens kulturinstitutioner være med til at skabe en ramme for, mener Pernille Jensen, der er kulturformidler ved Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse.

- Det er vigtigt, at bibliotekerne viser, de er mangfoldige, og at de repræsenterer det brede spektrum. Det gælder både køn og seksualitet, men også nationalitet og etnicitet.

Ifølge Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark, er det nødvendigt med lokale initiativer.

- Mange LGTB+ personer flytter ind til byerne for at finde et fællesskab. Og den tendens kunne man jo modvirke ved at have synlige lokale fællesskaber, hvor man kan spejle sig i andre.

At kirken nu også har valgt at være aktør i priden, får kun fællesskabet til at stå stærkere, siger Susanne Branner Jespersen.

- Jo flere institutioner og fællesskaber, der bakker op og tager del i det, jo bedre er det. Ikke mindst for den anerkendelse, man møder som LGTB+ person.

  • Det er mega fedt at pride også kommer til Sønderjylland og til de mindre byer nu. Jeg har været til pride i Hamborg, og det var virkelig fedt. Det er en fest, som handler om mangfoldighed, og det er et vigtigt emne, der betyder meget for nogen. Jeg synes, det er vigtigt at inkludere alle, siger Emma Bøgsted Prüss. (Foto: Anna Katrine Myrtue © (c) DR)
  • Jeg synes, det er fedt, at vi også kommer lidt på kortet. Så pride ikke bare er noget, der hører til hovedstaden. At kirken er medaktør i priden her i Aabenraa, tænker jeg bare, viser, at vi er i en ny tid, hvor man accepterer mange mennesker og deres seksualitet, siger Lauritz Krogh. (Foto: Anna Kathrine Myrtue © (c) DR)
  • Jeg tænker, at det bliver mere udbredt nu, når pride ikke kun er noget, som foregår i de største byer.  Så viser vi, at det også er okay at være til ”det ene” eller ”det andet” hernede. Jeg kender flere, som synes, det er svært at have en anden seksualitet, siger Julie Helene Duus. (Foto: Anna Kathrine Myrtue © (c) DR)
1 / 3

Ikke alle omfavner sønderjysk pride

Det er dog ikke alle, der glæder sig over, at Sct. Jørgens Kirke involverer sig i priden. Marie Krarup (DF), der er medlem af Folketingets Kirkeudvalg og valgt i Sydjyllands Storkreds, mener, at kirken kun gør det for at være smart.

- Jeg kan ikke se, hvad kirken skal der. Jeg synes, det er noget pjat. Kirkens opgave er jo at fokusere på at missionere og udbrede det kristne budskab. Så der er masser af andre opgaver, kirken bør tage sig af.

Kollegaen Marianne Jelved (R), der er kirkeordfører i Radikale Venstre og også sidder i Folketingets Kirkeudvalg, er uenig. Hun synes, at det er fint, at kirken tager aktiv del i priden og opfordrer i det hele taget menighedsrådene til at tage aktiv del i det samfund, der er uden for kirkemurene.

- Jeg synes, det er vigtigt, at kirken og præsten er en del af det omgivende samfund. Præsten kan jo hjælpe de mennesker, der kan have det svært i forskellige situationer. Men det er jo altid op til de enkelte menighedsråd at vurdere det.

Ikke alle præster i Aabenraa Provsti tager imod priden med samme åbenhed, som Thomas Nedergaard, fortæller provsten i Aabenraa Provsti, Kirsten Kruchov Sønderby:

- Vores sognepræster befinder sig både på den yderste venstrefløj og den yderste højrefløj. Og det er godt, for vi skal favne bredt, og der skal være plads til forskellige holdninger. Alle skal have en kirke og en præst at spejle sig i. Og passer man ikke ind hos den ene, passer man ind hos en anden.

Heller ikke i Luthersk Mission Aabenraa vækker det begejstring, at Sct. Jørgens Kirke vil involvere sig i en pride.

Det er simpelthen imod Guds ord, siger kredsformand Martin Munk.

- Det bekymrer mig, at Sct. Jørgens Kirke vil involvere sig i priden. I Luthersk Mission Aabenraa anerkender vi forskelligheden, men vil aldrig kunne deltage eller bakke op om et sådan arrangement. Gud har skabt os som mand og kvinde og ikke noget midt imellem, siger han.

Præstekjolen bliver i kirken

Sct. Jørgens Kirke har ikke lagt sig fast på, hvordan den nøjagtig kommer til at tage del i priden, men Thomas Nedergaard er i hvert fald klar til at gå med i selve optoget – dog ikke i præstekjole.

- Den hører til højmessen, så den må jeg simpelthen ikke bruge til de her ting. Men jeg har en t-shirt med print af præstekjolen, som jeg gerne vil tage på, fortæller han.

Foreløbig er det kun Sct. Jørgens Kirke og ikke hele Aabenraa Sogn, der vil spille en rolle under den ugelange pride i byen.