Kirken oplærer vikarer: Nu skal en jordemoder holde gudstjeneste, når præsten er syg

For første gang oplærer kirken folk, der ikke er præster, til at stå for gudstjenesten.

Kun præsten må iføre sig den særlige præstekjole, men fremover vil man i nogle sønderjyske kirker opleve, at gudstjenesten varetages af en, der ikke er uddannet præst. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Stemmetræning, rumfornemmelse og øvelse i autoritet.

Det er nogle af de emner, der skal undervises i, når seksten syd- og sønderjyder i dag mødes i Løgumkloster for at lære at holde gudstjenester.

Manglen på præster er stor og har været det i flere år. Derfor er der især i de små sogne på landet behov for, at andre kan varetage gudstjenesterne i landsbykirkerne, hvis præsten er syg eller holder fri.

Det fortæller Kirsten Kruchov Sønderby, der er provst i Aabenraa.

- Nogle af provstierne er kendetegnet ved at have mange små sogne, der deler den samme præst. Men det kan være en udfordring at få dækket gudstjenesten i sin egen kirke.

Derfor er provstierne i Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder gået sammen om at undervise folk, der ikke er uddannede præster i at holde søndagsgudstjenester under projektet Det Sønderjyske Søndagsakademi.

Det er ikke uset, at gudstjenester afholdes af folk, der ikke er præster. Men det er første gang, at kirken decideret lærer folk op til det.

Ruster deltagerne til at turde tale i kirken

I dag mødes deltagerne på akademiet for første gang. Dagen skal blandt andet bruges på kirkegulvet, hvor en skuespiller vil undervise deltagerne i, hvordan man bevæger sig rundt i kirken, og hvordan man taler, så hele menigheden kan høre en.

- Det man får med fra akademiet, er alt det, der er vigtet, når man skal holde gudstjeneste. Kirken er et særligt rum, og det kan være forbundet med nervøsitet, når man skal tage ordet i kirken. Her får man trænet det og får tryghed og mod til at læse biblens smukke ord, siger Kirsten Kruchov Sønderby.

De fleste af dem er medlemmer af et menighedsråd, men ellers er deres baggrunde vidt forskellige.

Trine Bjerg Ørum arbejder til daglig som jordemoder, og hun er en af dem, der har meldt sig til akademiet for at lære at holde gudstjeneste.

- Præstegerningen er spændende, og jeg interesserer mig for det, præster formidler. Generelt er jeg interesseret i formidling - jeg arbejder selv med det - så jeg kan helt sikkert lære noget af det her, fortæller hun.

Må ikke uddele nadver eller døbe børn

Planen er, at deltagerne, når de er færdigskolede, skal varetage gudstjenesten, hvis præsten bliver syg, holder ferie, eller der opstår andre ting, som forhindrer præsten i den pågældende kirke i at holde gudstjeneste.

Dog er det kun præsten, der må iføre sig præstekjolen, prædike, døbe, vie, begrave og uddele nadver. Så deltagernes opgave bliver primært at læse højt fra dagens bibeltekst og vælge salmer.

- Men de kan få lov til at læse præstens prædiken højt, hvis det aftales i det enkelte menighedsråd, fortæller Kirsten Kruchov Sønderby.

De 16 deltagere på Søndagsakadamiet vil være færdigoplært til sommer. Håbet er, at der i fremtiden vil være flere gudstjenester og færre aflysninger i de små sogne, når præsterne får hjælp af folk, der ikke er præster.

Facebook
Twitter