Den nu 70-årige kvinde Kirsten Kristensen fra Varde modtog sidste år et brev fra sit forsikringsselskab, hvor hun til sin store overraskelse kunne læse, at hun var erklæret administrativt død.
Det var sket ved en fejl, efter at Kirsten Kristensen havde været indlagt på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg med en lungebetændelse.
Og sådan en fejl er ikke lige til at rette. Alle data med personlige oplysninger blev slettet, bankkonti og NemID blev sat i dvale, og forsikringen skulle gøres op.
- Det påvirker mig meget. Mere end jeg selv ønsker, det må jeg indrømme. Jeg er kommet til den konklusion, at jeg vil til psykolog og have det vendt og drejet, så jeg kan komme ud på den anden side, siger Kirsten Kristensen.
Søgt om erstatning
Derfor har Kirsten Kristensen søgt om en erstatning hos Patientankenævnet for den svie og smerte, der har været forbundet med det bøvl og det psykiske pres, som hun har været udsat for det seneste år.
Men Patientankenævnet har vurderet, at hun ikke har ret til en kompensation, og det forstår Kirsten Kristensen ikke.
- Jeg havde jo ikke ønsket at blive erklæret død, og jeg skulle selv finde ud af at komme tilbage i systemet, siger Kirsten Kristensen.
Sydvestjysk Sygehus har erkendt, at de ved en fejl har erklæret Kirsten Kristensen død, og derfor kan det heller ikke passe, at hun ikke kan få en erstatning, siger Michael Nielsen, der er medlem af Region Syddanmark for Konservative.
- Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at hun ikke kan få kompensation. Og hvis Patientankenævnet vælger at sige, at det vil de ikke gå ind i, så må vi jo gå ind i det – anderledes kan det ikke være. Det er os, der har lavet fejlen, og så skal vi også sikre, at folk kommer helt igennem det, siger Michael Nielsen (K).
Kroppen sagde fra
Kirsten Kristensen har siden været indlagt på Sydvestjysk Sygehus igen, og her mærkede hun en helt fysisk reaktion på at være tilbage på det sted, hvor hun blev erklæret administrativt død.
- Sidste gang sagde kroppen fra. Ens underbevidsthed arbejder, selv om kroppen ikke er klar over det. Altså man tænker måske dør du så denne her gang? Det er sådan lidt underligt, siger hun.
Fra 2010 til 2018 var der syv personer i Region Syddanmark, som blev erklæret døde ved en fejl, og selv om det ikke er ofte, det sker, er det vigtigt, at de mennesker får hjælp, mener Konservatives Michael Nielsen.
- Det afgørende er, at vi får løst den fejl, og at Kirsten kommer videre uden at have lidt skade hverken økonomisk eller psykisk, siger han.