Klatreture og kæledyr kurerer ældre med trang til narko og øl

Ældre misbrugere mangler ofte en mening med livet - det kan udenlandske erfaringer give dem.

Ældre misbrugere har ofte brug for en mening med livet for at komme ud af deres misbrug. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Ældre alkoholikere og stofmisbrugere skal ud og klatre i bjerge og passe kæledyr, hvis de skal ud af deres misbrug – i hvert fald, hvis man skal kopiere de erfaringer, der virker andre steder i Europa.

Som ældre misbruger kan det ofte være svært at se nogen grund til at stoppe med sine dårlige vaner. Derfor skal der tænkes alternativt, hvis man skal have dem ud af et misbrug.

Det oplever man i hvert fald på Rådgivningscenter Misbrug i Tønder, hvor Ina Kier Lorenzen er afdelingsleder.

- De har ikke nogle store ting at komme tilbage til. De har måske ingen familie, ikke noget arbejdsliv længere, og de tænker; ”hvad har jeg at leve for”, siger hun.

Der er ingen motivation, og på den måde adskiller de sig fra yngre misbrugere, der ofte har et ønske om at vende tilbage til arbejdsmarkedet igen, forklarer hun.

Problemet er stort blandt ældre

Den observation står Ina Kier Lorenzen ikke alene med. Henrik Rindom har 30 års erfaring som psykiatrisk overlæge og misbrugsekspert, og han har set, hvilken betydning sociale forhold har for ældre misbrugere.

- Når de har anstændige boligforhold og har kontakt med andre mennesker, som de er glade for. Så har det en positiv virkning på deres misbrug, siger han.

Antallet af ældre med et misbrug er steget markant. Den seneste opgørelse over offentligt finansieret alkoholbehandling viser, at der i 2013 var 1.427 over 65 år i behandling - fem år tidligere var det 655.

I Kroatien og Østrig bruger de dyr og natur

For at blive bedre til at håndtere netop den her gruppe misbrugere er Tønder denne uge vært for en konference under et EU-projekt, der kaldes Oldim, hvor flere europæiske misbrugscentre skal dele erfaringer med behandling af ældre misbrugere.

Og her er der allerede dukket flere interessante tiltag op. I Kroatien har man gode erfaringer med at lade de ældre misbrugere få et kæledyr, som de skal passe.

- Dét at være i nær relation til et dyr og begynde at føle ansvar for dyret. Det har simpelthen været en hel livsforandring for dem. Dyret har givet dem noget at kæmpe for igen, siger Ina Kier Lorenzen.

I Østrig har man taget de ældre misbrugere med på klatre- og skiture for at give dem succesoplevelser og for at vise dem, at de stadig er i stand til at opnå ting, de ikke troede var muligt.

- De bruger bevægelse og naturen til at få energien til at vende tilbage – det er jo simpelt, og noget vi kan lade os inspirere af her, siger hun.

Kommuner kan ikke løfte opgaven alene

Selvom de ældre jo altså ikke bliver yngre, og man måske tænker, at de skal have lov at leve deres sidste tid, som de vil, så mener Ina Kier Lorenzen alligevel, at de skal have tilbud om at komme i behandling.

- Misbrug er også forbundet med smerter, pinsel, skyld og skam. Jeg tror ikke, det er nogen af de ældres drøm at leve sådan. Vi skylder at give dem mulighed for at lave en forandring i deres liv.

Henrik Rindom mener også, at det kan være meget værdifuldt at skæve til andres erfaringer. Men han peger på et mere grundlæggende problem, hvis man skal hjælpe de ældre misbrugere ud af deres problem.

Ifølge ham kan de enkelte kommuner ikke løfte opgaven med at behandle ældre misbrugere på egen hånd.

- De har for lille en volumen til at kunne lave anstændige plejehjemspladser til misbrugere. De er besværlige at have på et almindeligt plejehjem.

Både de fysiske og psykiske rammer er vigtige for de ældre misbrugere, mener han, og derfor foreslår han i stedet, at kommunerne samarbejder om at lave særlige behandlingshjem for de ældre misbrugere.