Knuste ruder og bombestykker på dørmåtten: Bombesprængning på Als har givet skader

Politiet har fået seks henvendelser om skader på huse efter bombesprængning på Als.

På trods af mørke kom glarmesteren hurtigt frem i går eftermiddag, da familien kom hjem til huset, hvor et af vinduerne var smadret af bombesprængningen. (Foto: © Bo Bechsgaard, DR)

Det knuste glas klirrede i karmen. Og der var jord og støv på gulvet.

Efter mørkets frembrud sent onsdag eftermiddag kunne familien Schou vende tilbage til deres hus tæt på den bombesprængning, der fandt sted i Kær nord for Sønderborg tidligere på dagen.

- Der er to smadrede ruder, og så en masse grus og støv inde i huset, siger Vibeke Schou, der bor med familien i det store røde hus på halvøen Kær.

Men trods støv og smadrede ruder er Vibeke Schou lettet. Tirsdag aften blev familien evakueret, og de overnattede i en hal i Sønderborg. Knap 20 timer senere kunne familien retunere til huset med nerverne udenpå tøjet.

- Jeg var nervøs for, at alle vinduer var smadret. For det ville give meget oprydningsarbejde, og det ville være dyrt i varme, siger hun.

Andre familier har fundet rester af bomberne liggende rundt omkring på deres grunde. En af de lokale havde et 12 centimeter langt metalstykke liggende foran døren, da han kom retur til sit hjem.

Vibeke Schou havde frygtet, at alle vinduer var smadret, da familien kom tilbage til huset efter at have været evakueret. Heldigvis gik det ikke så galt. (Foto: © Bo Bechsgaard, DR)

Kun mindre skader

Familien Schou meldte skaderne til alarmcentralen i går. Og det er de ikke de eneste, der har gjort.

Politiet har indtil videre fået seks henvendelser om skader, siger linjechef for beredskabet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Tage Jehn.

- Henvendelserne handler mest om mindre skader på ejendommene. Indtil videre er der ikke nogen store skader, siger han.

Politiet havde frygtet, at sprængningen ville gøre mere skade på husene i området, end hvad tilfældet er blevet. Men på marken i Kær, hvor bomben sprang, skal der flyttes lidt jord, før marken kan bruges igen. (© Forsvaret)

De to bomber, der blev sprængt vejede hver 500 kilo. De kunne derfor have skabt en del ravage.

- Vi havde frygtet, at det var værre. Så vi er super glade, siger politiinspektøren.

Torsdag går politiet rundt i området omkring Kær og snakker med lokale. Her skal de nemlig se, om der er kommet flere skader, end der hidtil er blevet meldt.

Glarmester hjalp hurtigt

Hos familien Schou slap de for en nat med stiv kuling ind ad det smadrede vindue. I bælgmørke sent i går eftermiddag troppede en glarmester op på adressen.

- Det var helt fantastisk. Jeg ringede til forsikringen og alarmcentralen, og så fik de sendt nogle lokale glarmestre ud med det samme, siger Vibeke Schou.

Bomberne vejede hver 500 kilo. Det var derfor nødvendigt at oprette en sikkerhedszone på 2300 meter rundt om bomberne for at sikre, at folk ikke kom til skade under sprængningen. (© Forsvaret)

Og det var rart for familien, at de kunne reagere så hurtigt.

- Det gjorde os meget mindre utrygge. Glasset stod og klaprede, så det ville blive rigtig koldt, hvis det ikke blev dækket af, siger hun.

I alt blev knap 200 husstande evakueret, da bomberne skulle bortsprænges. De skal i den kommende tid se, om der er sket yderligere skader på deres boliger. Og derfor gransker Vibeke Schou lige nu grunden.

- Jeg tror ikke, der er sket noget med fundamentet. Det ser ikke ud til, at der er mere.

Du kan se video af eksplosionen fra onsdag formiddag herunder (video: Forsvaret).