Kørestolsbruger: Det begrænser vores sociale liv

Der er stor forskel på, hvor mange køreture kommunerne tilbyder handicappede.

Handicappede i Sønderborg, Aabenraa og Haderslev kommune har ret til et ubegrænset antal ture med den såkaldte Flextrafik-ordning. I Varde og Vejen kommune er der et loft på én tur om ugen tur-retur. (Foto: Nordjyllands Trafikselskab/Arkivfoto)

I Vejen Kommune bor Finn og Inga Hansen.

Finn Hansen er kørestolsbruger efter en hjerneblødning, og hans kone, Inga Hansen, kan ikke køre ham rundt i deres egen bil, da der ikke er plads til kørestolen. Derfor er Finn Hansen afhængig af kommunens tilbud om handicapkørsel for at komme rundt.

- Han vil gerne ud og være social sammen med andre mennesker, og det foregår ved hjælp af Flextrafik hver gang, fortæller Inga Hansen.

Loft på én tur om ugen

Men hvis du som Finn Hansen er gangbesværet og har brug for handicapkørsel, så er kommunernes tilbud vidt forskellige.

Mens handicappede i Sønderborg, Aabenraa og Haderslev kommuner har ret til et ubegrænset antal ture med den såkaldte Flextrafik-ordning - så er der i eksempelvis i Varde og Vejen kommune, hvor Finn og Inga Hansen bor, et loft på én tur om ugen tur-retur.

Og Vejen Kommunes loft på 104 enkelt-ture - eller én tur ud og hjem om ugen - rammer Finn og Inga Hansen hurtigt, hvis de vil ud og være sociale med andre. Og det er til stor frustration for parret.

- Vi er jo begrænset ret voldsomt i vores sociale liv, fordi vi ikke kan tage på familiebesøg ret ofte, siger Inga Hansen.

Kommune er tilfreds

Næstformand i Vejen Kommunes Social og Ældreudvalg Vagn Sørensen (V) ser ikke nogen problemer i forhold til kørselsordningen. Ifølge ham fungerer loftet på én tur ud og hjem om ugen fint.

- Vi har brugt den her praksis i flere år, og vi har ikke oplevet nævneværdige problemer. Hvis der er det, så må vi jo tage sagen op igen. Men det er ikke det, jeg oplever, siger Vagn Sørensen.

Efterspørger lige vilkår

Inga Hansen mener imidlertid ikke, at ens adresse bør afgøre, hvor mange ture kommunen tilbyder.

- Jeg synes, det er rigtig træls, at der er forskel. Det burde jo egentlig være ligegyldigt, hvilken kommune man bor i. Det skal jo ikke være det, der afgør, om man bliver indskrænket i sine muligheder for at komme rundt og være social, siger hun.

En tur om ugen tur-retur er mindstekravet, som lovgivningen kræver, kommunerne skal tilbyde borgerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter