Kom med bag rattet, når Torben træner udrykning: Politiet rykker hurtigere ud

Se, hvor hurtigt politiet rykker ud i din politikreds.

Politikommissær Torben Møller øver sig sammen med en køresagkyndig kollega i at køre udrykning, så han hurtigst mulig kan rykke ud, når det virkelig gælder.

Politikommissær Torben Møller har sat sig bag rattet i en patruljevogn. Han er elev, og skal have en lektion i, hvordan man kører under en udrykning.

- Vi kører med meget stort fokus på, at der ikke er nogen, der skal komme til skade.

På passagersædet ved siden af sidder Carina Nielsen, der er politibetjent og køreinstruktør i Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Sikkerhed står før alt. Både egen sikkerhed og borgernes. Men vi vil gerne øve os i at komme hurtigt frem på en sikker måde.

Tester betjente i udrykning hvert andet år

Fra vagtcentralen tager imod dit opkald til politiet er fremme går der i gennemsnit ti minutter og syv sekunder. Det er det hurtigste siden 2016.

De seneste tre år er Syd- og Sønderjyllands Politi blevet ét minut og 48 sekunder hurtigere til at komme fra a til b.

Flere af landets politikredse er blevet hurtigere. Det er blandt andet fordi de træner udrykning, mener Christian Berthelsen, der er politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Vi er blevet væsentligt bedre til at koordinere og have fokus på, hvad der tæller, når vi skal rykke ud til borgerne. Det er ikke fordi, vi har fået hurtigere biler, siger han.

Hvert andet år bliver alle landets betjente testet i at køre udrykning.

Udrykning kræver særlige køre-teknikker

På vejen foran patruljevognen flytter bilisterne sig for den hurtigkørende patruljevogn med blå blink på taget.

Torben Møller placerer sig på midten af vejen. Det er en af metoderne til at komme hurtigere frem uden at køre vanvittig stærk.

- Jo længere man kommer over i den modsatte vognbane, jo nemmere er det at se os i bakspejlet, når vi kommer bagfra, siger han.

Selvom Torben Møller kører i byzone viser speedometeret 90 kilometer i timen. Men faktisk øver han sig i at køre lidt langsommere end normalt, så han bedre kan nå at bremse.

- Det betyder ikke, at vi kommer langsommere frem. Det gør, at vi glider lettere igennem trafikken, forklarer han.

For det handler ikke om at hakke speederen i bund, når man rykker ud. Det handler om at træffe de rigtige beslutninger bag rattet, siger Carina Nielsen.

Derfor er det vigtigt, at politiet regelmæssigt øver sig.

- Vi gør det for, at vi kan komme hurtigere frem til de borgere, der har brug for hjælp.

Ser man på anmeldelser af røverier, rykker politiet i Syd- og Sønderjylland mere end dobbelt så hurtigt ud som for tre år siden.

De er i gennemsnit fremme i løbet af fem minutter og seks sekunder, hvis der er tale om et røveri.