(© Forsvaret)

Kom med ind bag afskærmningen: Kæmpe bombekrater på Als

Det gav et stort brag lige før klokken 11 onsdag formiddag, da to bomber detonerede.

Der har siden tirsdag aften været oprettet en stor sikkerhedszone på 2300 meter rundt om gamle bomber fra 2. verdenskrig.

Bomberne lå i Kær nord for Sønderborg.

Knap 500 mennesker blev tirsdag aften og nat evakueret fra området for at øge sikkerheden frem mod bombesprængningerne.

Bomberne har ligget på en mark siden 1943, men de blev først fundet den 29. oktober af en flot mennesker med metaldetekoterer.

Efter grundige undersøgelser af den ene bombe tirsdag, valgte myndighederne hurtigt at rydde et stort område, så bomberne kunne detoneres.

I billederne herunder kan du komme med ind i den aflukkede zone og se bombesprængningen tæt på.

 • De to bomber stammer fra et nedstyrtet britisk Halifax-bombefly, som blev skudt ned i 1943. Bomberne har derfor været på marken lige siden. Tirsdag eftermiddag vurderede myndighederne dog, at den ene bombe lå på en måde, som var farligt for omgivelserne. Onsdag formiddag lidt før klokken 11 blev de tilintetgjort, hvilket har givet et stort krater, hvor bomberne lå. (© Forsvaret)
  1 / 5
 • Bomberne vejer 500 kilo hver. Det var derfor nødvendigt at oprette en sikkerhedszone på 2300 meter rundt om bomberne for at sikre, at folk ikke kom til skade under sprængningen. (© Forsvaret)
  2 / 5
 • Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste har haft opgaven med at tilintetgøre bomberne. Bomberne blev fundet den 29. oktober. Efterfølgende har myndighederne vurderet, hvornår det var bedst at detonere bomberne. (© Forsvaret)
  3 / 5
 • Der bliver gjort status efter sprængningen. Først når området er sikret helt, kan borgere vende tilbage til deres hjem igen. (© Forsvaret)
  4 / 5
 • De næste dage skal gå med at finde ud af, om der har været nogle materielle skader på de huse og bygninger, som har været tæt på stedet. (© Forsvaret)
  5 / 5