Kommune bruger 100.000 liter vand om ugen for at redde træer: Det er billigere end at plante nye

Flere kommuner vander deres nyplantede træer, inden tørken gør det af med dem.

Esbjerg kommune vander nyplantede træer foran Ribe Domkirke. (Foto: Esbjerg Kommune)

Sommerens mange solskinstimer gør, at de syd- og sønderjyske kommuner må vande planter, træer og buske ekstra meget.

Det viser en rundringning til seks af landsdelens otte kommuner.

I Esbjerg Kommune bruger man cirka 100.000 liter vand om ugen på at vande kommunens nyplantede træer. Til sammenligning bruger en dansker ifølge Danske Vandværker i gennemsnit 108 liter vand om dagen.

- I 2018 har vi planet rigtig meget. Vi er oppe på 1130 nyplantede træer. Det koster 5000 kroner at plante et træ, så det kan meget bedre svare sig at vande dem, end at lade dem gå ud, siger Jesper Brødsgaard, der er entreprenørchef ved Vej og Park i Esbjerg Kommune.

Bruger dobbelt så meget vand

Det er selvom, at Esbjerg Kommune i år bruger dobbelt så meget vand som en normal sommer.

- Det koster op til 1000 kroner mere per træ i den her sæson. Især de nye træer er sårbare overfor tørken og kræver ekstra meget vand, siger Jesper Brødsgaard.

Ifølge Jesper Brødsgaard giver kommunen 1000-2000 kroner for et træ. Plantningen kræver både arbejdstimer, gravemaskiner og transport, så det løber hurtigt op, forklarer han.

Ældre træer overlever

Ældre træer og planter har det også hårdt i heden. De står svedne og visne, og bladbunkerne hober sig op på jorden, som var vi midt i oktober.

Men det er faktisk en god overlevelsesstrategi, fortæller Trine Sørensen fra Naturstyrelsen Sønderjylland.

- Træerne er økonomiske ved at smide nogle af bladene, så de blade, der er tilbage, har vand nok til at klare sig og kan fortsætte fotosyntesen, siger Trine Sørensen.

Facebook
Twitter