Kommune vil bekæmpe japansk pileurt med fedtsyre

I Aabenraa forsøger man at komme japansk pileurt til livs med roundup og fedtsyre. Planten er stemplet som en invasiv art.

Aabenraa Kommune er gået til kamp mod japansk pileurt. (Foto: Allan Nisgaard © DR Syd)

Rigtig mange kæmper forgæves med at udrydde den japanske pileurt, der spreder sig som en pest i landets haver.

Nu har Aabenraa Kommune muligvis fundet nøglen til at bekæmpe den urteagtige plante, der skader alle andre planter.

Ud over at sprøjte med roundup har kommunen haft held med at opgrave planter og rødder og efterfølgende sprøjte med fedtsyre, som er mere miljøvenligt.

De positive forsøg glæder agronom i kommunen Søren Byskov Nielsen.

- ­Hvis vi sammenligner med kæmpe bjørneklo, så udgør japansk pileurt faktisk en større trussel mod naturen. Og vi har haft rigtig svært ved at komme af med pileurten, fordi vi ikke har kunnet finde effektive metoder, siger han.

Vejdirektoratet har uden held forsøgt at udrydde planten ved at dække den over med sort plastik og bildæk. Den uønskede plante kan ligefrem bryde gennem asfalt og beton.

Aabenraa Kommune har nu lavet forsøg med at grave jordstængler og planter op med rødder og køre dem til forbrænding. Derefter er områderne sprøjtet dels med roundup og dels med fedtsyre, som er biologisk nedbrydeligt og derfor mere miljøvenligt.

- Roundup er det mest effektive. Men fedtsyre har faktisk også vist gode resultater. Her kommer nogle skud efterfølgende, så der skal nok en opfølgning til for at få den helt udryddet, siger Søren Byskov Nielsen.

Japansk pileurt stammer fra det fjerne østen og har sin naturlige udbredelse i Japan, Kina, Korea og Taiwan. Planten er på Naturstyrelsens liste over invasive arter i haven.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter