Kommune vil nedbryde myter om krigsveteraner: Ny film skal komme fordomme til livs

Varde Kommune støtter en dokumentarfilm, som skal ændre vores syn på PTSD.

Ifølge Forsvaret har der siden 1948 været udsendt op mod 60.000 danske soldater. Over halvdelen af dem har været af sted på internationale missioner efter 1990. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Soldaterveteraner er tikkende bomber og er til fare for familie og venner.

Det er nogle af de mange fordomme, som danske soldater kan møde, når de vender hjem fra krig.

Derfor forsøger Varde Kommune sig nu som myte-knuser. Kommunen har støttet en ny dokumentarfilm, der skal vise pårørende og kommunalt ansatte, at veteraner på trods af en PTSD-diagnose langt fra er farlige.

Veteran- og pårørendekonsulent i Varde Kommune Sara Møller Olesen hører ofte om fordomme i sit arbejde, og hun håber, filmen kan give et mere nuanceret billede af livet med posttraumatisk stress.

- Samfundet omkring veteranerne bliver bekymret og bange. Måske fordi folk ikke ved, hvad PTSD er, og så tænker de på historier, de har hørt om helt ekstreme tilfælde, siger hun.

Antallet af PTSD-ramte er usikkert

Siden 1991 har over 32.000 danske soldater ifølge Forsvarministeriet været udsendt på internationale missioner.

Det er usikkert, hvor mange af dem, der har fået posttraumatisk stress, men Sundhedsstyrelsen skønner, at mellem fem og ti procent af dem i dag kæmper med PTSD.

Fra 1991-2018 har der været udsendt 32.953 soldater, der tilsammen har haft 77.163 udsendelser i blandt andet Irak, Afghanistan, Balkan og Kosovo. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

På Forsvarets Veterancenter møder militærpsykolog Nicolai Roitmann mange af de skadede soldater efter deres udsendelse. Han bakker op om filmens budskab om fredelige veteraner.

- Det er selvfølgelig ubehageligt at blive opfattet som farlig - især fordi intet i virkeligheden kunne være længere fra sandheden. De fleste veteraner med PTSD er meget langt fra at være farlige for andre mennesker.

Film oplyser bedre

Filmen er allerede blevet vist til veteraner og pårørende i biografer i Varde, Give, Ringsted, og Næstved. På et senere tidspunkt bliver den også tilgængelig som streaming på nettet.

For Varde Kommune har det været vigtigt at få bredt filmen ud til en større målgruppe. Filmen skal for eksempel vises til skolelærere, pædagoger, sagsbehandlere og mange andre kommunalt ansatte, der kunne møde en veteran i deres arbejde.

- Vi kommer til at bruge filmen aktivt i det arbejde, vi i forvejen gør med at klæde vores medarbejdere på, så de ved, hvad det vil sige at være udsendt og at være veteran, og hvordan man bedst hjælper en veteran, siger veteran- og pårørendekonsulent i kommunen Sara Møller Olesen.

Varde Kommunes planer om at udbrede filmen til personalet falder i god jord hos foreningen Danmarks Veteraner. For filmen kan give noget viden, som man ikke kan læse sig til ifølge landsformand Niels Hartvig Andersen.

- En film fortæller mere end at læse fire bøger, så jeg håber, det bliver godt, siger han.

Filmen er målrettet ægtefæller, forældre, børn og venner til veteraner i hele landet samt veteranerne selv.