Kommunen meldte Svend-Ulriks plejeleverandør til politiet: Efter hårdt år vil S-kandidat have pleje 'hjem' til kommunen

Forslaget får det til at 'løbe koldt ned ad ryggen' på Venstres spidskandidat i Haderslev, der vil den private vej.

Borgmesterkandidaterne i Haderslev har vidt forskellige bud på, hvilken medicin kommunens plejeområde har brug for.

Det har været et år med 'trælse udfordringer' på plejeområdet i Haderslev Kommune.

Og nu er det på tide, at kommunen selv overtager noget af den pleje af for eksempel ældre, som private firmaer har fået lov til at byde sig til på.

Det er meldingen fra Henrik Rønnow, der står øverst på stemmesedlen hos Socialdemokratiet i Haderslev til kommunalvalget.

Borgmesterkandidaten mener, at et af Haderslev Kommunes store problemer er, at der er for lidt – ja, kommune – i plejen af ældre og andre borgere, der har brug for hjælp i hverdagen.

- Jeg er stik imod det og synes ikke, at man skal udlicitere velfærdsopgaver til private firmaer. Erfaringerne taler sit tydelige sprog med konkurser inden for området og senest her i Haderslev, hvor uregelmæssigheder betyder, at man vælger at opsige en aftale, siger Henrik Rønnow.

Står det til Henrik Rønnow, skal ét byrådsmedlem, helst fra Voksenudvalget, være repræsenteret i bestyrelserne på de selvejende plejehjem.

Og så skal Haderslev Kommune hjemtage velfærdsopgaver som pleje til kommunen.

For eksempel vil spidskandidaten arbejde for at bringe det private plejehjem Hiort Lorenzen på kommunale hænder, når den nuværende kontrakt udløber.

- Når det drejer sig om den personlige pleje af borgere og at hjælpe udsatte mennesker, må vi ikke gamble med dem og sige, at vi håber, at det her firma kan klare sig, siger Henrik Rønnow.

'Hvad fanden skete der lige her?'

En af de begivenheder, der har præget året i Haderslev, handler om den private hjemmeplejeleverandør Sundplejen.

I september blev virksomheden fyret og politianmeldt af Haderslev Kommune.

Ifølge kommunen skyldtes manøvren, at en række borgere enten ikke havde fået den hjælp, kommunen havde tildelt dem, eller at besøg var blevet afkortet eller slet ikke havde fundet sted.

En af de borgere, der blev påvirket af politianmeldelsen af Sundplejen, var 57-årige Svend-Ulrik Hansen fra Haderslev.

Han lider af lungekræft og svær KOL. Og derfor er han afhængig af kommunal hjælp til huslige opgaver som sengetøjsskift, støvsugning og gulvvask.

Sundplejen stod i den forbindelse for den daglige omgang med koste, klude og sæbespande i Svend-Ulrik Hansens stuelejlighed.

Men besøgene fik som nævnt en brat ende i september.

- Man tænker ”hvad fanden skete der lige her?”, siger Svend-Ulrik Hansen.

Selv var Svend-Ulrik Hansen tilfreds med virksomheden, der kendte rutinerne og nullermændenes favoritkroge i hans hjem.

Og vigtigst af alt for Svend-Ulrik Hansen stillede det private firma med velkendte ansigter hver gang.

Det gør hans nye kommunale hjemmepleje ikke.

- Det kom som et lyn fra en klar himmel. Men jeg kan ikke fortælle dig, hvad der skete, for jeg ved det ganske enkelt ikke, siger han.

"De gik bare i gang og vidste nøjagtig, hvor alting var. Jeg kunne sådan set bare sætte mig uden for og passe mig selv, indtil de var færdige", siger lungesyge Svend-Ulrik Hansen, der var godt tilfreds med sin private plejeleverandør. (Foto: Frederik Orry © (C) DR Nyheder)

Seniorrådsformand giver 4 på 10-skala

I starten af året var det det selvejende Sommersted Plejehjem, der var i vælten, da flere personer med tilknytning til plejehjemmet stod frem i dagbladet JydskeVestkysten med historier om omsorgssvigt - anklager, som plejehjemmet selv bestrider.

Hans Egon Lorenzen er formand for kommunens politisk neutrale seniorråd, der rådgiver byrådet i ældrespørgsmål.

Han kalder det seneste år på plejeområdet for "turbulent", og hans vurdering af den nuværende tilstand er klar:

- Er det sådan fra 1 til 10?

Ja, det kan vi godt sige.

- Så står vi jo på 4, siger Hans Egon Lorenzen.

De to spidskandidater til kommunalvalget 16. november, Socialdemokratiets Henrik Rønnow og Venstres Mads Skau, er egentlig også ret enige om, at det har været et hårdt år på plejeområdet, at der er brug for at gøre noget anderledes, og at ansvaret for problemerne i sidste ende ligger hos politikerne.

Men derfra har de to vidt forskellige visioner for, hvordan de vil bringe kommunens plejeområde på ret køl igen.

V-kandidat vil den private vej

Venstres borgmester-bud, Mads Skau, vil en helt anden - og mere privat - vej end sin modkandidat.

- Det løber lidt koldt ned ad ryggen, for det er den typiske socialdemokratiske kongstanke om, at alt skal være kommunalt, og at der ingen valgfrihed skal være, siger Mads Skau.

- Vi mener, at det er rigtig vigtigt, at man har et frit valg. Hele livet igennem har vi frit kunnet vælge, hvor vi vil bo, hvilken bil vi vil køre i, og hvor vi vil på ferie. Sådan skal det også være, når man bliver ældre – at man har noget at vælge imellem.

Men kan du ikke godt forstå, at man gerne vil holde plejen tættere til kroppen, når man har haft nogle dumme sager?

- Jeg kan godt forstå, at når noget ikke lige helt er gået, som man har regnet med, at man så bliver lidt nervøs. Men det nytter ikke noget. Vi skal sørge for, at vi udvikler, også i ældreplejen. Og det gør vi bedst, når vi også får noget inspiration ude fra og ikke bare hjemtager det hele og gør det, som vi altid har gjort, siger Mads Skau.

Og Henrik Rønnow erkender da også, at der kan ske fejl både kommunalt og privat.

- Jeg står ikke og siger til dig, at jeg kan give en garanti for, at der ikke vil blive begået fejl, hvis det bliver helt kommunalt, det hele. Men jeg er helt sikker på, at vi kan holde et meget, meget højt niveau.

Og hvad så med pengene?

Henrik Rønnow vil finde den kommunale tegnebog frem, når politikerne skal diskutere, om der skal bruges flere penge på plejeområdet.

- Det er der ingen tvivl om, at det kommer vi til, siger Henrik Rønnow, der håber, at Haderslev Kommune vil blive kompenseret for det stigende antal ældre af regeringen.

Men én ting er jo at sige, hvad regeringen leverer, Henrik Rønnow – men hvad vil du gøre for at finde de penge, der skal til til de ændringer på ældreområdet, som du foreslår?

- Det er et spørgsmål om prioritering. Det er et spørgsmål om at sige i hvilken rækkefølge, man tager tingene. Starter man med at sige, at så kan vi give lidt her og der, eller starter man med at sige, at vi starter med ældreområdet og handicapområdet?

Også Mads Skau siger, at der skal bruges flere penge på ældrepleje i Haderslev, fordi der bliver flere ældre. Men kandidaten mener også, at kommunen burde kunne levere en bedre service med de midler, den allerede bruger på plejeområdet.

- Det er noget andet, der er galt, og det skal vi have på plads først. Vi skal have ledelsen på plads. Vi skal lytte til borgerne. Vi skal lytte til de ansatte, som har rigtig mange gode forslag til, hvordan vi kan gøre ting smartere.

DR har talt med Tina Demiraj, der er indehaver af Sundplejen. Hun er uforstående over for den politianmeldelse, Haderslev Kommune har foretaget af hendes virksomhed.