Kommuner er ikke gode nok til at sikre børns rettigheder

Kommunerne overser børns rettigheder, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder.

Institut for Menneskerettigheder uddeler skarp kritik til kommunerne for ikke at være gode nok til sikre børns rettigheder. (Foto: Mushanga © Stock.xchng)

Tøndersagen viser, at kommunerne er for dårlige til at sikre børns særlige rettigheder, mener Insitut for Menneskerettigheder.

Børn har ifølge FN en række særlige rettigheder, men det overser kommunerne, siger instituttets direktør Jonas Christoffersen.

- Man er på en eller anden måde mere fokuseret på regler og arbejdsgange end sagens kerne, nemlig at der sidder et barn og bliver misrøgtet og misbrugt, siger Jonas Christoffersen.

Kommuner skal have barnets fokus i centrum

Jonas Christoffersen mener, at de ansatte i kommunerne skal gøre sig mere umage for at leve op til deres ansvar.

- Det handler i bund og grund om, at man ude i den enkelte forvaltningsgren hele tiden bliver nødt til at hanke op i sig selv og spørge sig selv, hvordan har vi hele tiden barnets fokus og allerlængst fremme, siger Jonas Christoffersen.

Socialrådgiverforeningen afviser kritikken

Danmark har ligesom de fleste andre af verdens lande tilsluttet sig FN's børnekonvention. Og hos kommunernes sagsbehandlere er man fuldt ud opmærksomme på deres ekstra ansvar i sager med børn. 

Men socialrådgiverforeningens næstformand, Niels Christian Barkholt, mener, at kritikken fra Institut fra Menneskerettigheder er noget vrøvl.

- Det kan jeg virkelig ikke genkende. Jeg mener, at vi alle sammen gør alt, hvad vi kan og arbejder yderst professionelt med børnesagerne, siger Niels Christian Barkholt.

Der skal være mindre papirnusseri og flere effektive arbejdsgange

Socialrådgivernes næstformand medgiver dog, at sagsbehandlerne kan blive bedre til at inddrage børnene, når de behandler sociale sager.

- Det handler om at skabe nogle effektive arbejdsgange, så vi undgår al for meget bureaukrati og dokumentation i børnesagerne. Hvis vi kan lykkes med at finde en bedre balance på de punkt, så har vi nøglen til en bedre kvalitet i børnesagerne, siger Niels Christian Barkholt.

Niels Christian Barkholt peger desuden på, at socialrådgiverne ofte har for mange sager på samme tid.

Svigtet gennem otte år

Tøndersagen er igen kommet op, da den ældste af pigerne for nylig fortalte om sine oplevelser til Politiken. Pigen blev, fra hun var tre, til hun var elleve år, misbrugt af sin far og til sidst også lejet ud til sex med fremmede mænd.

Pigen fra Tøndersagen lægger nu sag an mod Tønder Kommune. Pigen, der i dag er nitten år, vil have erstatning for, at den daværende Løgumkloster Kommune og Tønder Kommune overså overgrebene.

Myndighederne greb ikke ind, trods mange underretninger fra offentligt ansatte og andre borgere om hende og lillesøsterens manglende trivsel og om bizar seksuel aktivitet i hjemmet.

Facebook
Twitter