Flere kommuner i Syd- og Sønderjylland har fjernet en stor del af de offentlige skraldespande i naturområder for eksempel langs strande, i skove og på rastepladser.
I første omgang skete det for at spare penge. Men det viste sig at have den sidegevinst, at borgerne i højere grad begyndte at rydde op efter sig og tage skraldet med hjem.
Det fortæller Christian Kjær-Andersen, der er fagkoordinator i Vej og Park i Tønder Kommune.
- Vi har oplevet mindre affald de steder, hvor vi har fjernet skraldespandene. Der er blevet betydeligt pænere, og områderne ser mere velholdte ud, siger Christian Kjær-Andersen.
I Tønder har man siden 2011 halveret antallet af offentlige skraldespande. Og det har ifølge kommunen været en succes.
- Skraldespande kan ligefrem give mere skrald på jorden. For når spandene er fyldte, putter folk alligevel skrald i. Så flyder de over, og affaldet bliver spredt af ræve og fugle.
- Når de næste borgere kommer og ser affald på jorden, så har de en tendens til også bare at smide deres ting, siger Christian Kjær-Andersen.
I Aabenraa Kommune har man fjernet 400 skraldespande, og i Varde Kommune er man i gang med fjerne omkring 20 procent af alle affaldsspande.
Naturstyrelsen har de seneste år fjernet mange skraldespande, og her har effekten været den samme, fortæller skovfoged Klaus Sloth fra Naturstyrelsen Sønderjylland.
- Er der ingen skraldespand, så kan de fleste faktisk godt finde ud af at tage madpakkepapiret med hjem, siger han.