Kommuner skruer ned for lys og C02: Sparer 300.000 kroner på to timers mindre gadelys

Flere kommuner udskifter alle de gamle pærer i gadelygterne med LED.

Gløde- eller halogenpærer, der sluger strøm for at sikre lys på gader og veje i Syd- og Sønderjylland, er næsten fortid.

I Esbjerg og Sønderborg har kommunerne skiftet næsten alle de gamle lyspærer ud med LED lamper, mens man i Vejen og Varde er færdige med arbejdet og har 100 procent lavenergi-lamper.

Det har i Vejen givet kommunen en besparelse på cirka 1.500.000 kilowatt-timer per år. Det svarer til cirka 1.000 tons CO2 om året. Før havde kommunen et strømforbrug på 2.750.000 kilowatt-timer, forklarer chefkonsulent i Vej og Park, Egil Sønderby.

Vejen får to timer mindre med lys

Som et ekstra nyt forsøg på at spare på strømmen, har Vejen Kommune også haft gang i sluk-knappen.

I januar er gadebelysningen reduceret med to timer dagligt. Nu slukker lamperne derfor klokken 07.40 om morgenen og tænder igen klokken 17.13, fortæller Egil Sønderby.

- Den ændrede drifttid betyder, at kommunen kan spare, hvad der i strøm svarer til 85 tons CO2.

Det giver også en besparelse på 300.000 kroner årligt for kommunen, og bliver det for mørkt på fortorvet, kan der blive skruet op igen, siger Egil Sønderby.

Haderslev har lygter, der selv tænder

I Haderslev Kommune er gadelygterne ikke bare miljørigtige – de er også intelligente.

Målet er at spare 70 procent strøm ved at erstatte de gamle lamper med LED-lamper, mens der er placeret intelligente gadelamper i de mindre byer.

Det fortæller ingeniør i kommunens teknik- og miljøafdeling Camilla Rørby von Holstein.

- Når der ikke er nogen aktivitet på vejen - folk, der går eller kører forbi - går de i dvale, så de kun bruger omkring fem kilowatt. Der er jo ingen grund til at have lys, når der ikke er nogen folk.

Aabenraa, Fanø og Tønder Kommuner svarede ikke på DRs rundringning.