Kommuner til kamp mod butiksdød

Syd- og sønderjyske kommuner har søgt om millioner for at komme butiksdød til livs.

Tomme butikker præger den ene ende af gågaden i Aabenraa. (Foto: Thomas Sejstrup Møller- DR Syd)

Tomme butikker og øde handelsgader. Sådan ser det ud mange steder i byerne i Udkantsdanmark, eksempelvis i Aabenraa, hvor den ene ende af gågaden er plaget af tomme butikker.

- Det er ærgerligt for de andre butikker, for man har ikke lyst til at gå derned. Det er dødt og spøgelsesagtigt, siger Katrine Lykke Thomsen der er på shoppingtur i Aabenraa Gågade.

I den døde ende af Aabenraa gågade, ligger en Matas-butik, og her mærker man tydeligt, at det er svært at være omgivet af lukkede forretninger.

- Vi mangler strøgkunderne, alle de her impulskunder, som normalt ville komme i en strøgbutik, fortæller butiksleder Jeanett Hansen, der er butiksleder i Matas i Aabenraa

Løsning er ikke nye butikker

Men nu håber fem syd og sønderjyske kommuner på at få pustet liv i de døde butiksstrøg.

Esbjerg, Vejen, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg har tilsammen søgt 32,5 millioner kroner hos Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

- Men løsningen er ikke nødvendigvis nye butikker. Jeg tror man skal tænke helt anderledes. Det kan være, at der skal være en helt ny type by der, siger Bo Riis Duun, chef for kultur, plan og fritid i Aabenraa Kommune.

Undgå gabende sår

Kommunerne gør klogt i at puste liv i de hendøende handelsstrøg, for hvis man ikke man sørger for at få fyldt dem ud med funktioner, så risikerer man, at folk vælger byen fra, fordi den er for kedelig.

- Det er vigtigt at få noget ind i de tomme lokaler, selvom det måske kun er på midlertidig basis, så de ikke fremstår som gabende sår, siger Per Nyborg der er administrerende direktør i Institut for Center Planlægning.

De syd og sønderjyske kommuner får besked om de får penge inden jul, men ikke alle ønsker kan blive opfyldt. Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter har nemlig fået 43 ansøgninger om i alt 150 millioner kroner, men der er kun afsat 30 millioner kroner i puljen. 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter