Kommuner tvangsfjerner flere børn

På landsplan har kommunen foretaget 6% flere tvangs fjernelser i 2013 i forhold til 2011.

Esbjerg Kommune har i år tvangsfjernet 34 børn mere end i 2012. Det er en stigning på 81 procent. På landsplan er stigningen mere beskeden, fra her er det 6 procent flere i 2013 i forhold til to år tidligere. (© Colourbox)

Kommunerne tvangsfjerner flere børn end tidligere, viser tal fra Danmarks Statistik.

På landsplan er der sket en stigning i antallet af tvangsfjernede børn fra 1723 tvangsfjernelser i 2011 til 1830 i 2013. Det svarer til en stigning på 6 procent.

Esbjerg Kommune er en af de kommuner, der udfører flere tvangsfjernelser, men her er stigningen væsentligt højere end landsgennemsnittet.

Stor stigning i Esbjerg

Alene i år har Esbjerg Kommune tvangsfjernet 76 børn og unge. Det er en stigning på 81 procent i forhold til for 2 år siden, hvor kommunen tvangsfjernede 42 børn under 18 år.

Og i Esbjerg lyder forklaringen, at kommunen modtager flere underretninger.

- Det var jo nogle grimme sager på landsplan, Tønder, Brønderslev og Esbjerg-sagen, som jeg tror har betydet, at langt flere har fået fokus på udsatte børn og unge og dermed har vi fået flere underretninger i forvaltningen, siger Diana Mose Olsen, der er er formand for Børne- & Familieudvalget i Esbjerg Kommune

Kommune afviser ændret praksis

Hun afviser, at kommunen er begyndt at behandle sager om tvangsfjernelse anderledes. Men hos en af de private advokater i Esbjerg, der beskæftiger sig med tvangsfjernelser er oplevelsen en anden.

Esbjerg Kommune tyer hurtigere til tvangsfjernelser og det giver et spinklere grundlag for fjernelsen, siger Allan Sørensen fra advokatfirmaet Hjerrild og Bisgaard:

Forebyggelse skal hindre fjernelser

- Kommunen har en større tilbøjelighed til at vælge ikke at tage chancer i de situationer og så vægter man den manglende oplysning eller usikkerhed over til en anbringelsessag, siger han.

Regeringen, Venstre og Konservative har afsat 280 millioner kroner til en forebyggelsespakke, der skal øge kommunernes forebyggende indsats, så man undgår tvangsfjernelser. Forebyggelsespakken løber fra 2014-17.

Facebook
Twitter