Kongelig genindvielse af dansk kirkegård i Frankrig

HKH Prins Joachim genindvier soldaterkirkegården i Braine, hvor 5.333 sønderjyder er begravet.

Kirkegården i Braine efter at den er blevet sat i stand og de nye mindetavler er sat op. (Foto: Kulturstyrelsen)

I dag, lørdag genindvier HKH Prins Joachim soldaterkirkegården i Braine i Frankrig, hvor 79 sønderjyder ligger begravet.

I alt mistede 5.333 sønderjyder livet i 1. verdenskrig og alle har nu fået deres navne på nye mindetavler på kirkegården i Frankrig, der er renoveret efter nogle år, hvor den har set tilgroet og slidt ud.

- Det er en vigtig mindeplads specielt for sønderjyder, men det er jo også et fortidsminde for alle danskere, siger arkitekt i Kulturstyrelsen, Jørgen Frandsen om vigtigheden af den danske kirkegård, som har ligget i Braine siden 1924.

Officielle gæster

Repræsentanter fra det officielle Danmark og Frankrig, fra de sønderjyske kommuner, de danske forsvarsbrødre og almindelige danskere er med ved genindvielsen.

Også erhvervsmanden Laurids Jessen, der har doneret halvdelen af de 1,4 millioner kroner det har kostet at renovere kirkegården, til Den Sønderjyske Fonds Mindelegat, er til stede ved genindvielsen.

Resten af pengene kommer fra Kulturstyrelsen.

Vi skal værne om freden

- Det er vigtigt, at vi husker der var nogle sønderjyder, der kæmpede en sag der ikke var deres, og faldt i fremmed tjeneste, siger Tønders borgmester Laurids Rudebeck der er en af repræsentanterne fra de sønderjyske kommuner.

Han mener vi i dag kan bruge historien til at huske hinanden på, at vi skal værne om freden.

Database med navnene

Arbejdet med at finde frem til alle de faldne sønderjyders navne er lavet af Museum Sønderjylland i samarbejde med lokale slægtsforskere og databasen med navnene er at finde på museets hjemmeside, der er et link til venstre på artiklen her.

Den sønderjyske kirkegård i Braine blev officielt indviet i 1924. Genindvielsen af kirkegården sker blandt andet med afsløringen af en bronzeplade, hvorpå der står: >Hans Kongelige Højhed Prins Joachim af Danmark genindviede

Den Sønderjyske Kirkegård i Braine den 15. juni 2013

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk