Krig sætter en prop i forsyningskæden: Her er, hvad Danmark køber af Rusland og Ukraine

Økonom forventer prisstigninger på en lang række varer.

Ukraine er den femtestørste producent af korn - men usikkerheden for årets høst er medvirkende til, at kornprisen på det globale marked er tordnet opad. (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Prisen på mel stiger. Fynsk møbelfabrik på vanskelig jagt efter egetræ. Tyskland mangler bildele. Og trælasthandel i Esbjerg kan ikke skaffe efterspurgt byggemateriale.

Krigen i Ukraine har sat prop i en lang række forsyningskæder i erhvervslivet – både i Danmark og resten af verden.

Meget af produktionen i Ukraine er gået helt i stå på grund af krigen, mens sanktioner mod Rusland gør det svært at handle med dem.

Det påvirker en lang række markeder og dermed også flere danske virksomheder.

En af dem er Viggo Sørensens Tømmerhandel i Esbjerg, hvor Thomas Sørensen er direktør.

- Allerede i sidste uge havde vi problemer med at skaffe varer fra Rusland, som har udgjort en stor del af vores sortiment gennem de senere år.

Blandt andet producerer russerne rigtig meget birketræskrydsfiner, som er særlig efterspurgt i byggebranchen. Og det er ikke bare noget, man kan finde andre steder, siger Thomas Sørensen.

- Vi er ved at løbe tør i Danmark. Og de fabrikker, der laver den samme vare andre steder i verden, er fuldt booket ud. Så der bliver varemangel, og det er på vej.

Thomas Sørensen er direktør i Viggo Sørensens Tømmerhandel Esbjerg. Han har allerede nu problemer med at skaffe varer, virksomheden normalt får fra Rusland. (Foto: Bo Bechsgaard © DR)

Svært af skaffe eg til møbler

Hos den fynske møbelproducent Carl Hansen og Søn er der også materialer, de pludselig skal ud at finde andre steder nu, fortæller administrerende direktør Knud Erik Hansen.

- Vi køber meget egetræ i Ukraine, fordi de producerer eg i høj kvalitet. To tredjedele af vores møbler laves i træ, og der kommer mere end halvdelen fra Ukraine.

Virksomheden har 600 ansatte, så der skal bruges meget træ, for at det ikke går ud over produktionen, siger direktøren. Derfor har de lige nu rigtig travlt med at finde alternative leverandører. Men det er en vanskelig opgave.

- De baltiske lande, Tyskland og den sydlige del af Europa har egetræ. Og vi kan sagtens købe masseproduceret eg, der kan bruges til gulve, men det er slet ikke det, vi leder efter, Vi har brug for eg af meget høj kvalitet, når vi laver møbler, siger Knud Erik Hansen.

Fra 2017 til 2020 har Danmark importeret træ fra Ukraine for cirka 51 millioner kroner.

Prisstigninger ender hos forbrugerne

Når det er svært at få varerne hjem, stiger priserne hos forbrugeren, forklarer Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

- Forbrugeren mærker det jo også allerede, når vi tænder stikkontakten eller tanker bilen. Det er blevet noget dyre.

Han nævner også, hvordan tyske bilfabrikker ikke kan skaffe bildele, der normalt produceres i Ukraine. Det gør, at de tyske bilfabrikker står stille og den afledte effekt af det, kan mærkes i Danmark.

- Dem er vi jo storleverandør til. Så når produktionsbåndet står stille i Tyskland, rammer det også danske virksomheder.

Ifølge opgørelsen angives værdien af importeret gas fra Rusland til '0 kroner', selvom Danmark bruger russisk gas. Ifølge Danmarks Statistik skyldes det, at gassen ikke importeres direkte til Danmark,men via andre lande.

Ifølge Søren Kristensen er det særligt fødevarebranchen og stålindustrien, der kommer til at mærke Ruslands invasion af Ukraine på pengepungen.

- Rusland er en af verdens største producenter af aluminium og korn. Og Ukraine er den femtestørste producent af korn i verden. Det skaber usikkerhed på det globale marked, fordi høsten fra de to lande ikke længere er sikker. Det får kornpriserne til at stige.

Kohberg frygter prisstigning på brød

Når kornprisen stiger på det globale marked, kan det også mærkes i pengekassen hos Koberg, der ellers kun bruger korn og mel fra de danske marker.

- Kornprisen er steget med 40-50 procent bare over de sidste få uger. Så det er virkelig voldsomt, siger direktør i Kohberg René Normann Christensen.

Hos Kohberg frygter direktør René Normann Christensen, at de igen må hæve priserne på brød for at følge med de stigende gas- og nu også kornpriser. Det er ellers kun cirka to måneder siden Kohberg hævede priserne på hele deres sortiment. (Foto: Siv Hastrup Steffensen © DR)

Samtidig er det store bageri også afhængige af gas til deres ovne. Så med de voldsomme prisstigninger på både korn og gas, frygter direktøren, at forbrugerne kommer til at opleve prisstigninger i nærmeste fremtid.

Kohberg har ellers hævet priserne med cirka otte til ti procent i år, fortæller Rene Christensen.

- Det er endnu vært at sige, hvor stor en prisstigning det vil blive, fordi det næsten er hver uge, vi får prisstigninger på en ny råvare.

Søren Kristensen forventer, at der vil komme prisstigninger på en lang række varer. Blandt andet vil det blive dyrere, når vi tager i supermarkedet og handler madvarer, vurderer han.

Faktisk er han overrasket over, at virksomhederne ikke allerede har hævet priserne for at få dækket de stigende udgifter.

- Indtil videre har der været overraskende få pristigninger. Men det er min ret klare forventning, at det vil ændre sig i løbet af de kommende uger og måneder, siger han.