Krigstraumer bryder stadig ud hos ex-jugoslavere

Selvom det er mere end tyve år siden, at krigen rasede på Balkan, så bryder krigstraumer stadig ud hos herboende ex-jugoslavere.

Ti til tyve gange om året modtager Rehabiliteringscenter for Torturofre i Haderslev henvisninger på ex-jugoslavere, der har brug for behandling for PTSD på grund af krigen i ex-Jugoslavien. (Arkivfoto). (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Mere end tyve år efter krigen hærgede på Balkan, modtager Rehabiliteringscenter for Torturofre i Haderslev stadig henvendelser fra ex-jugoslavere, der kæmper med svære traumer efter krigen.

Selv om de i årevis har levet en normal tilværelse med familie og job, så kan de nemlig pludselig blive ramt af posttraumatisk stress syndrom (PTSD), der får deres tilværelse til at bryde sammen, siger leder af rehabiliteringscenteret i Haderslev, Leif Christensen.

- Det, der kan ske, er, at de bliver udsat for eksempelvis en arbejdsulykke, mister deres arbejde eller kommer ud i en skilsmisse. Og det kan være det, der udløser PTSD’en, siger Leif Christensen.

Faktisk bliver 10-20 ex-jugoslavere hvert år henvist til rehabiliteringscenteret i Haderslev, fordi deres traumer pludselig er brudt ud. Og netop fordi der er gået så mange år, er behandlingen ofte ekstra vanskelig.

- Så er det blevet til en kronisk lidelse for dem, og det gør, at det er sværere at behandle patienterne, når PTSD’en er blevet kronisk, frem for at de var kommet i behandling fra start, forklarer Leif Kristensen.

Undersøgelser har tidligere vist, at mellem 30 og 50 procent af flygtninge på et tidspunkt udvikler posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD).

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.