Kriseramt skole sælger kunst og dyre designermøbler: Tabet er enormt

Hammerslagene på dyre møbler og lamper ligger langt under indkøbsprisen.

VUC Syd har hovedsæde i Haderslev og desuden afdelinger i Aabenraa, Sønderborg og Tønder. (Foto: Ulrik Stadler Bang © (c) DR)

PH-lamper, iPads og flere kunstværker, der indtil for nylig har dekoreret den skandaleramte skole VUC SYD, er blevet solgt på auktion.

Men prisen ved hammerslagene ligger langt under indkøbsprisen, og de dyre designermøbler giver store tab, skriver JydskeVestkysten, efter den har fået aktindsigt i alle de solgte genstande fra skolens forskellige afdelinger.

Eksempelvis blev tre eksemplarer af designerlampen "Koglen" af Poul Henningsen i sin tid købt for cirka 100.000 kroner. De blev solgt på auktion for 68.000 kroner, og når salæret til auktionshuset trækkes fra, ender lamperne med et tab på mere end 42.000 kroner.

VUC Syds direktør, Asbjørn Nielsen, ærgrer sig dog ikke over de store tab på designerlamper, møbler og kunst.

- For os handler det om at sælge de ting, der er overflødige. Vi ser på, hvad det har af værdi i regnskabet, men det handler om komme af med det, vi ikke skal bruge til uddannelse, siger han.

Ifølge direktøren skal langt de fleste kunstværker på skolen sælges, men alle møbler og al elektronik skal ikke nødvendigvis under hammeren.

Sender signalværdi at sælge ud

VUC Syds midlertidige styre har vurderet, at skolen går ud af 2018 med 41,2 millioner kroner i underskud.

Derfor valgte skolen i efteråret at sætte møbler, kunst, biler og dyr elektronik til salg.

- VUC er tidligere blevet kritiseret for indkøb af kunst, og det tager vi med i vores overvejelser. Det er ikke det, der gør den største likviditetsmæssige forskel, men det har en signalværdi, der er positiv i vores situation, sagde Asbjørn Nielsen til DR Syd i oktober.

VUC Syd har indtil videre blandt andet solgt 636 iPads, designerlamper og en lang række kunstværker til en samlet pris på lidt over 1,6 millioner kroner.

Tidligere direktør stod bag dyre køb

VUC Syd er ikke færdige med at sælge ud af skolens inventar.

I en mail til VUC Syd fra auktionshuset Bruun Rasmussen fremgår det, at VUC Syd blandt andet planlægger at sælge en daybed (sovesofa), som var blevet indkøbt til den daværende direktør Hans Jørgen Hansens kontor. Han stod bag en række af de dyre indkøb.

Den blev i sin tid købt for 82.712 kroner, og ifølge mailen er den nu vurderet til 12-15.000 kroner. Med den vurdering kan VUC Syd tabe op mod 72.000 kroner i forhold til købsprisen, efter at salæret er betalt.