Kritik: Frivilligt arbejde forlænger ledigheden og tager lønnet arbejde fra de arbejdsløse

Når regeringen foreslår, at arbejdsløse og efterlønsmodtagere, skal kunne tage mere frivilligt ulønnet arbejde, ignorerer de konsekvenserne, mener LO, DA, Enhedslisten og Socialdemokratiet.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) lægger op til en bredere betegnelse af frivilligt arbejde.

Regeringens forslag om at give ledige og efterlønnere lov til at arbejde frivilligt i op til henholdvist 10 og 15 timer møder kritik fra LO, Dansk Arbejdsgiverforening og Enhedslisten.

Regeringen vil nemlig samtidig udvide begrebet for frivilligt arbejde, så de ledige også kan tage opgaver, der normalt bliver udført af lønnede arbejdere.

Socialdemokratiet støtter forslaget om flere frivillige timer, men har bekymringer ved forslaget.

- Det må ikke være sådan, at den frivillige skubber et lønnet job væk. Der skal være en knivskarp grænse for, hvad der er frivilligt arbejde, og hvad der kunne være lønnet, siger Troels Ravn, der er socialudvalgsformand for Socialdemokratiet og fortsætter:

- I en tid hvor regeringen skærer i den offentlige velfærd, kan de ikke bare sætte deres lid til, at de frivillige kommer og redder det hele. En frivillig medarbejder skal du kunne undvære, men en lønnet skal du have brug for hver dag, siger han.

Ledige og efterlønnere må i dag kun udføre frivilligt arbejde i fire timer om ugen. Det gælder for eksempel arbejde som hjælpetræner i fodboldklubben, indsamler for en nødhjælpsorganisation eller som bestyrelsesmedlem.

- Regeringen vil forsøge at gøre det nemmere at udføre frivilligt arbejde uden fradrag i ydelserne. Vi tror, at der i mange tilfælde, kunne være brug for en ekstra hånd, siger Anni Matthiesen, der er medlem af beskæftigelsesudvalget for Venstre.

Men den forklaring holder ikke, mener Henning Hyllested fra Enhedslisten.

- Det er frivilligt ulønnet arbejde, der kunne udbydes som lønarbejde i stedet for. De arbejdsløse tager i praksis jobbet fra sig selv, og det er vi ikke tilhængere af i Enhedslisten - tvært imod, siger han.

Kritikken bakkes op af LO, Dansk Arbejdsgiverforening og Socialdemokratiet, der frygter, at de arbejdsløse frivillige vil presse lønmodtagerne. Men Anni Mathiesen mener, at nej-hatten er fundet frem for tidligt.

- Rolig nu. Ministeren vil jo invitere de forskellige parter til at diskutere forslaget, inden det bliver endeligt vedtaget, forsikrer hun.

Går stik imod erfaringerne

Hos Frivilligcentret i Aabenraa står centerleder René Dupont, der også er medlem af Socialdemokratiet, mellem to stole. På den ene side ønsker hans frivilligcenter så mange frivillige som muligt. På den anden side udtrykker hans parti bekymringer ved forslaget om at udvide definitionen af frivilligt arbejde til også at omfatte arbejde, der normalt er lønnet.

Han kan se argumenterne på begge sider af debatten.

- Hvis man er ledig og lægger for mange kræfter i at lave frivilligt arbejde, så har man jo ikke så travlt med at søge arbejde. På den anden side tror jeg også, det kan skabe en mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet, at man kommer ud og laver noget, siger han.

Men erfaringerne viser faktisk det modsatte. Regeringens forslag bygger nemlig på en toårig forsøgsordning, som frem til marts betød, at frivilligt arbejde i op til 15 timer om ugen ikke blev modregnet i ydelsen.

Her viste resultatet, at de ledige faktisk forblev ledige i længere tid, jo mere frivilligt arbejde de udførte.

På trods af de erfaringer, mener Anni Matthiesen stadig, det er en god idé.

- Det er selvfølgelig ikke meningen med forslaget. Men vi er også klar over, at hvis man udfører frivilligt arbejde, så kan det være en døråbner, hvor man kan få fodfæste på arbejdsmarkedet. Så jeg tror, der både kan være fordele og ulemper, siger hun.