Kun en uge efter sigtelser: Drabsvideo fra Marokko florerer på flere skoler i Esbjerg

Skoleledere forsøger nu at stoppe videoen, der viser drabet på en ung kvinde.

Ældre elever på flere skoler i Esbjerg har modtaget videoen, hvor en ung dansk eller norsk kvinde bliver dræbt i Marokko. (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Selvom det er strafbart, bliver Marokko-videoen, der viser drabet på en ung kvinde, delt mellem de ældste folkeskoleelever på flere skoler i Esbjerg.

Blandt andet har en 15-årig dreng fra 9. klasse på Rørkjærskolen ifølge Jydske Vestkysten delt videoen med sine klassekammerater i deres fælles chatgruppe på Facebook, ligesom han har vist og delt videoen til flere fra parallelklasserne.

Det har sat rynker i panden hos skolechefen i Esbjerg Kommune, Bo Meldgaard.

- Det er jeg selvfølgelig dybt bekymret over. Vi er opmærksomme på, at vi skoler har et ansvar for, at den video ikke kommer videre.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser torsdsag aften, at en 16-årig dreng fra skolen er sigtet for at dele videoen via Messenger. Han har erkendt, at det er sket.

Skoleleder: Vi skal have det stoppet

Også på Bohr-skolerne i Esbjerg har videoen tilsyneladende cirkuleret, og derfor gik skoleleder Ole Lerche i dag rundt i klasserne for at informere eleverne om sagens alvor, og hvordan de skulle håndtere videoen, hvis de modtog den.

- Jeg fortalte, at de skal slette den og i hvert fald ikke sende den videre, fordi det er dybt kriminelt.

Eleverne fik også at vide, at de skulle give ledelsen besked, hvis de modtog videoen.

- Vi har brug for i værste tilfælde at kunne politianmelde det, hvis vi har en mistanke. Vi skal have det stoppet, og det kan vi kun gøre, hvis vi ved noget om det.

Derfor er alle skoleledere i hele kommunen ved et møde blevet informeret om sagen og opfordret til at sætte gang i snakke med eleverne på deres skoler.

Politiet: Tal med de unge - ofte

I sidste uge besluttede politiet at sigte 14 personer for at dele selvsamme video. De risikerer at blive straffet med op til tre års fængsel for at dele videoen.

Syd- og Sønderjyllands Politis Christian Østergaard, der er specialkonsulent i forebyggelse, opfordrer voksne, som har med unge at gøre, til at tale jævnligt med dem om sagen.

- Én gang er ikke nok. Det er vigtigt, at vi får talt med de unge og holder tømmen stram. Det skal hverken deles eller ’likes’. Det skal bare slettes, siger han.

Dog kræver det overvejelse om, hvordan man skal fortælle eleverne, at de skal stoppe med at dele videoen, mener skolechef Bo Meldgaard.

- Der er jo nogen, der først finder det interessant, når det er forbudt. Så det er både en løftet pegefinger, men også information om, hvilke konsekvenser det har, hvis man deler den her video.

På Lykkesgårdskolen i Varde bad skoleleder Ole Holm Johansen her til morgen sine ansatte om at tage en snak med de ældste elever, efter han opdagede, at den florerede i Esbjerg.

- De skulle bede eleverne tænke sig om, og minde dem om, at det kan have alvorlige konsekvenser, hvis de deler den.

I Vejen Kommune har man allerede fokus på deling af krænkende sexvideoer, der er ulovlige at dele i forbindelse med Umbrella-sagen. Men efter episoderne i Esbjerg skæper skolechefen i Vejen Kommune nu også fokus på drabsvideoen fra Marokko.

Den 15-årige dreng fra Rørkjærskolen, som har delt videoen, er nu blevet politianmeldt af forældrene til en af hans klassekammerater, skriver Jydske Vestkysten.

Undgå ulovlig deling

  • Modtager du et krænkende eller seksuelt billede eller video, som du ikke har fået lov til at få af den/dem på billedet eller i videoen, skal du slette det med det samme. Det gælder på alle digitale platforme og sociale medier (telefon, computer, Ipad, Icloud, Messenger, Dropbox etc.).

  • Det samme gælder, hvis du tidligere har gemt et seksuelt eller krænkende billede eller video af andre, som du ikke har fået lov til at få og gemme af den/dem, der er på billedet eller videoen.

  • Hvis du har fået lov til at få og gemme et billede eller video af pornografisk karakter af dem/den, der er på billedet eller videoen, og personen/personerne er under 18 år, skal du slette det alligevel.Kilde: Det Kriminalpræventive Råd