Kunstig intelligens skal stoppe flåt-sygdomme

Danmark, Norge og Sverige går sammen i milliondyrt forskningsprojekt.

Kunstig intelligens og satellit-data skal være med til at reducere flåt-sygdomme i det nye projekt. (Foto: © Vivian Kjelland)

I fremtiden vil du kunne gå på internettet og se, hvor i landet du har størst risiko for at blive syg af en skovflåt.

Det skal 11 danske, svenske og norske institutioner være med til at sikre, når de går sammen om et stort forskningsprojekt i skovflåter.

Forskningsprojektet løber over tre år og er det største af sin slags i Skandinavien i de senere år. Det har til formål at reducere antallet af flåtbårne infektioner hos både mennesker, landbrugsdyr og kæledyr.

Kunstig intelligens og satellit-data

Forskerne vil blandt andet kortlægge risikoen for flåtbårne sygdomme, eksempelvis borrelia, i de enkelte skove.

Det siger René Bødker, epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet, der er en af de institutioner, der er med i forskningsprojektet.

- For os er et af de vigtige mål at få kortlagt, hvor flåterne er henne i skovene i Skandinavien. I sær vil vi gerne undersøge, hvor meget der er af de forskellige typer borrelia, siger han.

Projektet koster 66 millioner kroner og involverer brug af satellit-data som computere med kunstig intelligens skal hjælpe med at analysere.

Internettet skal i brug

De store mængder data skal blandt andet give mulighed for at tjekke sygdomsrisikoen på internettet, før man tager i skoven, siger René Bødker.

- Vi vil gerne give folk mulighed for at træffe en mere fornuftig beslutning om, hvornår man skal beskytte sig for den ene eller den anden sygdom, siger han.

DTU Veterinærinstituttet er koordinerende partner for den danske del af projektet, hvor også Statens Serum Institut deltager.