Kunstnere: Vi skal se solnedgangen som kunst

To unge kunstnere havde sat en tribune op, så publikum kunne se solnedgangen som teater.

Er det kunst, når solen går ned? Det kan det i hvert fald være, mener to unge kunstnere. (Foto: Per Iversen © Brugerbilleder)

Er en solnedgang kunst? Det forsøgte to unge kunstnere i hvert fald at gøre den til i går eftermiddag, da solen gik ned klokken 16.

På en mark mellem Gram og Toftlund i Sønderjylland havde to unge kunstnere og designstuderende sat en vestvendt tribune op. Her kunne publikum tage plads og se forestillingen "En Solnedgang", hvis eneste optrædende var selve solen, der sank mod horisonten.

- Det handler om at give sig tid til at opleve de små ting, som sker hver dag. Det glemmer man ofte. Men jeg tror, det er vigtigt for os mennesker at mærke den rytme og gentagelse, der er i hverdagen, siger en af kunstnerne bag projektet, Sidsel Bonde.

Hun har lavet 'forestillingen' sammen med sin søster Sara. Meningen med kunstprojektet er at sætte fokus på natur, nærhed og hverdagskunst.

- Hvis man tager på museum eller kigger på Facebook, så er der mange billeder af solnedgange. Vi er ret gode til at dokumentere solnedgangen, men hvor ofte er det egentligt, vi tager ud og oplever den på første hånd? Det er da interessant, siger Sidsel Bonde.

Godt 30 mennesker var med på ideen og havde i går eftermiddag taget plads på tribunen på den åbne mark. Men aftenens skuespiller skuffede en smule.

- Omkring middag var der sindssygt flot solskin, men om aftenen kom en del skyer og tog vores solnedgang. Men tilskuerne var alligevel i højt humør, og vi var bevidste om, at solen gik ned, selv om vi ikke kunne se den.

Om en solnedgang – eller et andet naturfænomen for den sags skyld - så er kunst, bare fordi man sætter en tribune op, det vil Sidsel Bonde ikke afgøre.

- Men det giver en anderledes ramme og sætter noget på kanten. Vi er omgivet af natur hele dagen uden helt at se den. Så det her er et lille tvist på hverdagen, siger hun.

Solnedgangen dokumenteres til en kunstfilm, som senere vil blive vist i udstillingssammenhænge.

Facebook
Twitter