Kurven knækket: Sydvestjysk Sygehus tiltrækker unge læger

Det har længe været svært at lokke nye læger vestpå, men sygehus har måske knækket koden.

Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har fået et godt rygte blandt yngre læger. (Foto: Hanne Høier- DR Syd)

Der er lægemangel på de syd- og sønderjyske sygehuse, men nu tyder det på, at Sydvestjysk Sygehus har fundet på noget, der kan vende den udvikling. Sygehuset lykkes nemlig med at tiltrække helt unge læger.

Det sker med et uddannelsesforløb, som sygehuset kalder en form for moderne mesterlære. Ifølge uddannelseskoordinerende læge Troels Kodal er det vigtigt for dem at finde frem til hver enkelt læges behov og ønsker.

- Vi har gennem en lang proces haft fokus på at skræddersy karriereforløb for hver enkelt uddannelsessøgende læge. Det betyder rigtig meget at føle, at man hele tiden bliver lidt dygtigere, og det er noget, vi kan rekruttere på. De er hele tiden under supervision fra en lidt ældre, dygtig læge, siger Troels Kodal.

Selv om Esbjergs geografisk ligger langt fra medicinuddannelserne i København, Aarhus, Odense og Aalborg, så oplever Troels Kodal nu, at Sydvestjysk Sygehus er kommet på landkortet hos de studerende.

- Det rygtes ude i landet. En ung læge vil som langt de fleste andre mennesker gerne være kompetent. Lægerne føler, at de vokser, når de er her, og det miljø har gjort, at vi modtager opkald fra interesserede studerende, der gerne vil høre, om de kan komme til at arbejde med noget bestemt ved siden af deres normale vagtplan, siger Troels Kodal.

- Åh nej, jeg kender ingen i Esbjerg

Ramshanker Ramanathan er en af de yngre læger, der er med til at sprede rygtet om det gode miljø på Sydvestjysk Sygehus. Han er projektansvarlig læge og ph.d.-studerende tilknyttet hjerteafdelingen på Sydvestjysk Sygehus. Da han først fik at vide, at hans praktik ville sende ham et år til vestkysten, var glæden til at overse.

- Jeg boede i London med min kone, der også er læge. Vi blev begge tildelt Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg i lodtrækningen. Vi vidste godt, at der er noget, der hedder Esbjerg og at det ligger i det vestlige Danmark, men jeg må da indrømme, at jeg tænkte åh nej, hvad skal vi lave derovre i et år?, siger Ramshanker Ramanathan.

Det er gået hak i hak, og har været fantastisk. Lige fra første dag, hvor der blev taget varmt imod en fra hele lægestaben, til de enkelte aspekter af sygehusarbejdet, hvor man virkelig bliver klædt på.

Ramshanker Ramanathan, phd.-studerende lægeR

Det fandt han hurtigt ud af. Han oplever et sygehus, hvor man er meget bevidste om, at de studerende kommer fra et teksttungt studie, hvor næsen er stukket meget langt ned i bøgerne.

- Vi kommer ud på sygehusene som purunge nyuddannede, der ikke er vant til at kigge patienter i øjnene. Vi har læst den ene bog efter den anden, og der synes jeg, at Sydvestjysk Sygehus gør rigtig meget for at klæde os på til at omdanne det til virkelighed, siger Ramshanker Ramanathan, der sammen med sin kone først ankom til Esbjerg i 2011.

Ramshanker Ramanathan og hans kone troede det var et år 'i eksil', da de skulle til Esbjerg i 2011. I dag bor de stadig i byen. (Foto: PRIVATFOTO © PRIVATFOTO)

Og der er de stadig. Han fremhæver den karrierehjælp, han oplevede, og de praktiske foranstaltninger som hjælp med boligsituation og familieforanstaltninger. Det gjorde, at han følte sig taget godt imod. Sammen med de muligheder som sygehuset gav ham, har det gjort, at han er blevet i byen.

- Jeg har altid været meget forsknings- og undervisningsinteresseret, og det er kombineret, så jeg er endt med en stilling, jeg ikke kunne sige nej til, siger Ramshanker Ramanathan.

Det gode ry skal bevares

De skræddersyede uddannelsesforløb og -stillinger har rygtedes rundt om i landet, og det forpligter også indsatsen fremadrettet, siger administrerende direktør for Sydvestjysk Sygehus Per Busk.

- Vi er selvfølgelig nødt til at sikre, at hver eneste uddannelsesforløb er godt her på stedet. For den gode omtale kan lynhurtigt vende. Det er vigtigt for os, at vi opretholder det gode ry, vi har opbygget, hvis vi også fremadrettet skal kunne tiltrække studerende fra hele landet, siger sygehusdirektøren.

Og Ramshanker Ramanathan? Han kunne godt finde på at blive i Esbjerg, efter han har færdiggjort sin phd-afhandling.

- Min kone og jeg havde nærmest aftalt, at vi skulle forlade Esbjerg igen efter et år. Nu er jeg her i hvert fald indtil 2019, hvor jeg skal til Odense for at færdiggøre min uddannelse. Men efter det kommer jeg tilbage, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.