Læge: Syfilis kan have alvorlige konsekvenser

Det kan være livsfarligt, hvis man smittes med syfilis, og det ikke bliver behandlet.

Flere og flere får konstateret Syfilis i Jylland. Og det kan have alvorlige følger, hvis man ikke får behandlet sygdommen.

Det kan have meget alvorlige konsekvenser, hvis man er smittet med kønssygdommen syfilis, og man ikke er i behandling for det.

Sådan lyder det fra overlæge Tine Vestergaard fra Klinik for seksuelt overførte sygdomme på Odense Universitetshospital, der varetager behandlingen af Syfilis i Region Syddanmark.

- Det kan være alvorligt, hvis man smittes. Hvis det er ubehandlet gennem mange år, så kan det have alvorlige følger, siger Tine Vestergaard og fortsætter:

- Hvis en kvinde smittes, og hun ikke ved det, så kan hun smitte et eventuelt foster. Og der kan det have alvorlige konsekvenser såsom fosterdød, fortæller Tine Vestergaard.

Rammer mest mænd

Tine Vestergaard fortæller, at man heldigvis fanger mange tidligt, hvor behandlingen er nem.

Det er primært mænd, der smittes med sygdommen. Hele 93 procent af syfilis-patienterne er mænd. Syfilis rammer nemlig i høj grad mænd, der har sex med mænd.

- Hvis man ikke får behandlet syfilis, så er det noget, der kan ligge i kroppen i rigtig mange år, og så kan det give alvorlige følger, som kan være livsfarlige, siger Tine Vestergaard.

Sygdommen var ellers næsten udryddet

Gennem de seneste år har man set en opblomstring af kønssygdommen. Men for blot 15 år siden var sygdommen næsten udryddet.

- Hvis vi går 15 år tilbage, der var det jo meget sjældent, at vi så syfilis i Danmark. Men der er sket en opblomstring i de europæiske storbyer her inden for de seneste år, fortæller Tine og Vestergaard og uddyber:

- Der er sket en forværring i de områder, og så har det ellers spredt sig stille og roligt til det øvrige Europa, fortæller Tine Vestergaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk