Læger frygter ny sundhedslov

De praktiserende læger er bekymret for den ny sundhedslov, der træder i kraft i næste uge.

De praktiserende læger er skeptiske over for den nye sundhedslov. (Foto: DR © DR)

1. september træder den ny sundhedslov i kraft, men den vækker bekymring hos de praktiserende læger.

Loven betyder, at lægerne skal indberette til regionen, hver gang en patient henvender sig om stress, angst og en række andre diagnoser.

Det er ikke nyt, at lægerne indberetter den slags oplysninger. Men informationerne skal bruges til flere formål end før, og så vokser risikoen for læk. Det frygter i hvert fald formanden for de praktiserende læger i Region Syd, Birgitte Ries Møller.

- Det bliver jo set af mange flere, og det er et faktuelt problem, at vi har haft så mange skandaler omkring lækkede oplysninger, siger Birgitte Ries Møller.

Oplysningerne skal være anonyme

Regionerne skal bruge oplysningerne til at kvalitets-tjekke lægerne. De patientoplysninger, som regionen får fra lægerne, skal være anonyme. Men det overbeviser ikke Birgitte Ries Møller.

- Jeg vil godt sætte spørgsmålstegn ved det her, om de bliver anonymiseret. For på sundhed.dk er de jo ikke anonymiseret, der ligger de jo personen, siger hun.

Hun frygter, at meget private oplysninger bliver tilgængelige.

- For eksempel hvis der er en gift kvinde, der er til en abortsamtale, og der ikke er nogen, der må vide noget om det, eller hvis en mand eksempelvis har rejsningsproblemer, fortæller Birgitte Ries Møller.

Regionen afviser frygten

I Region Syd afviser formand for praksisudvalget, Bo Libergren, lægernes frygt.

De personfølsomme oplysninger behandles varsomt, forsikrer han.

 

- De medarbejdere, der kigger på forskellige data, skal logge sig ind i systemerne, og vi vil have en stor grad af opmærksomhed på, at der ikke er nogen, der kommer til at se noget, som de ikke skal se, uddyber Bo Libergren.

FacebookTwitter