Læger mangler viden om flåt-bid

Skovens farligste dyr gør hvert år hundredvis af danskere syge, men det faktiske tal kan være endnu højere.

Skovflåter mangedobler deres størrelse efter et bid, som kan give alvorlige bivirkninger for den ufrivillige bloddonor. (Foto: Flemming Nielsen © DR)

Læger og forskere herhjemme ved stadig meget lidt om de nye udbredte flåt-infektioner.

Samtidig er mange af dem vanskelige at diagnosticere hos mennesker, og det gør det svært for de praktiserende læger at opdage smitten, siger Uwe Jansen, der er bestyrelsesmedlem i de Praktiserende Lægers Organisation Syddanmark:

- Det betyder jo i værste fald, at der er noget, vi ikke finder. Det betyder også, at vi skal være meget mere opmærksomme og lytte til patienterne, og de skal ikke være bange for at fortælle, hvis de har et fire uger gammelt flåtbid, siger han.

Flåter er en stor smittekildeHvert år bliver omkring 250 danskere alvorligt syge af borrelia, men det er fortsat uklart, hvor mange herhjemme der bliver syge af de mindre kendte flåt-infektioner, der i årevis har været kendt i udlandet.

En ny undersøgelse fra Fødevarestyrelsen viser, at danske skovflåter bærer rundt på flere smitsomme bakterier, mikroorganismer og parasitter end de fleste er klar over.

Derfor er opfordringen fra Uwe Jansen klar:

- Vi skal have bedre redskaber, mere viden og så skal der forskes mere i det, mener han.

En lille men alvorligt størrelse

Selv om skovflåten er lille, må symptomer efter dens bid ikke undervurderes, mener leder af Mikrobiologi og Infektionskontrol ved Statens Serum Institut, Karen Krogfelt:

- Man skal være opmærksom på dem alle. Det er aldrig rart at have en infektion med bakterier, for det belaster hele vores system.

 

Og mens nogle har et immunsystem, der er i stand til at bekæmpe infektionen, så er andre mere udsatte:

- En ung og rask person vil være i stand til at bekæmpe en infektion med bakterien bartonella, mens den kan være farlig for en person, der har hjerteproblemer. Det afhænger af ens immunsystem og alder, siger Karen Krogfelt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter