Lærer tiltalt for kvælertag mod flere elever: Line advarede skolen sidste år

Forældrepar advarede skole allerede sidste år om en lærers angivelige aggressive adfærd.

Line Hansen og hendes kæreste fortalte allerede sidste år lederen og en lærer på skolen, at hendes søn havde oplevet en voldsepisode med den pågældende lærer.

En lærer fra den tyske privatskole Ludwig Andresen Schule i Tønder er blevet tiltalt for vold mod fem elever i perioden fra 1. august 2016 til den 29. juni i år.

Det viser anklageskriftet i sagen, som DR har fået aktindsigt i.

Men allerede i september sidste år fortalte Line Hansen og hendes kæreste Jesper Gloor skolen om en episode, Line Hansens otte-årige søn havde fortalt dem om.

- Min søn kom en dag hjem fra skole og forklarede, at en lærer havde taget fat i en klassekammerat. Min søn fortalte i detaljer, at en lærer havde taget fat om halsen på en klassekammerat og presset ham op ad døren, siger Line Hansen til DR.

Sagde det til en skole-hjem-samtale

Line Hansen og hendes kæreste blev enige om, at de ville fortælle om episoden til en skole-hjem-samtale.

- Jeg fortalte både skolelederen og klasselæreren om episoden og spurgte, om de ville tage fat i eleven og forældrene. Og på det tidspunkt gik jeg da ud fra, at det ville gøre, siger Line Hansen.

- De sagde til mig, at de ville tage hånd om det. Efterfølgende hørte jeg ikke mere, siger Line Hansen.

Men nogle måneder senere var der så en ny episode, som Line Hansens søn igen overværede.

- Min søn overværede sammen med en gruppe andre børn, at den samme lærer igen tog fat i den samme elev og tog fat rundt om halsen og klemte ham op ad en dør. Min søn og en anden elev i klassen gik derefter op på skolelederens kontor og fortalte om episoden, fortæller Line Hansen.

Kvælertag og skub

Line Hansens søn gik i 2. klasse på daværende tidspunkt. I dag er han ni år, men går ikke længere på skolen. Han blev trukket ud af klassen i begyndelsen af september måned i år, fordi han ikke trivedes i klassen.

Line Hansen har en anden søn, der går i 4. klasse på Ludwig Andresen Schule.

Ifølge anklageskriftet har læreren blandt andet i flere tilfælde taget fat om halsen på eleverne og løftet dem op, så de ikke kunne trække vejret eller nå jorden med benene.

Læreren har derudover også skubbet elever og taget hårdt fat i dem, ligesom han i et tilfælde har slået en elev på overarmen/skulderen, fremgår det af anklageskriftet i sagen.

Skolen indrømmer fejl

I første omgang er læreren, der er tysker, tiltalt for vold mod fem elever, der alle er født i 2010.

Men der er flere tiltaler på vej, oplyser Jens Lang Rask til DR, der er anklagerfuldmægtig ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

DR er kommet i besiddelse af to orienteringsbreve, som skolelederen for få dage siden har sendt til forældrene.

I brevene skriver skoleleder Bonni Rathje-Ottenberg på tysk, at der fra skolens side er begået fejl i sagen.

Skolelederen beklager, at man ikke har været god nok til at informere om sagen.

Skoleleder Bonni Rathje-Ottenberg skriver videre, at skolen ikke var vidende om lærerens angivelige overgreb på eleverne.

- Havde vi haft den mindste mistanke, havde vi reageret anderledes, slår hun fast i et af brevene.

Line Hansen undrer sig over, at skolelederen skriver dette.

- Når jeg som forælder kommer og fortæller om sådan en episode til en skole-hjem-samtale sidste år, så skal man gøre noget ved det. Så må man jo tale med det barn og med forældrene. Og forældrene har fortalt mig, at de dengang intet har hørt fra ledelsen, siger Line Hansen.

Set i bakspejlet

Skolelederen skriver også, at hun set i bakspejlet ville ønske, at hun havde grebet sagen anderledes an og informeret alle forældre på skolen, så de allerede i begyndelsen af skoleåret var informeret om sagen.

- Det har hun fuldstændig ret i. Jeg synes ikke, skolen har reageret godt nok. Allerede dengang da vi fortæller om episoden, skulle ledelsen have søgt information hos forældrene og undersøgt, om der var nogle andre børn, der har set noget. Og om der har været andre episoder, mener Line Hansen.

Ulykkelige over sagen

Det har ikke været muligt for DR at få en kommentar fra skolelederen, for man vil ikke udtale sig til DR om sagen. Men Claus Diedrichsen, der er er direktør for de tyske skoler i Danmark beklager sagen.

- Vi er meget ulykkelige over sagens udvikling, og vi er meget berørte over sagen og alle dens involverede parter, siger Claus Diedrichsen til DR.

Han siger også, at han ikke kommentere de enkelte sager, og han vil ikke kommentere Line Hansens udsagn nærmere.

- Det er jo en påstand fra forældrenes side, som jeg ikke kan gå ind i. Nu skal sagen gå sin gang, siger han.

Dårlig smag i munden

Line Hansen sidder i dag med en dårlig smag i munden, og spørger sig selv om hun gjorde nok.

- Jeg sidder faktisk selv tilbage nu her med en dårlig samvittighed efter alt det her. For skulle jeg have gjort mere? Skulle jeg have gjort forældrene opmærksomme på det her? Jeg gik bare ud fra, at når jeg sagde til en skole-hjem-samtale, at der havde været en episode, så regnede jeg med, at der ville ske noget, siger hun.

JydskeVestkysten har oplyst, at den 40-årige lærer ikke har undervist elever efter sommerferien, da han er fritstillet.

Sagen mod den 40-årige lærer indledes ved retten i Sønderborg i slutningen af november. Der er afsat minimum tre dage til retssagen.

Ifølge anklageskriftet vil anklagemyndigheden gå efter en fængselsstraf, ligesom man vil kræve den tyske lærer udvist af landet med indrejseforbud.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk