Landbrugsrobot skal afløse traktoren på markerne

Jens Warming fra Varde har opfundet en solcelledrevet robot, der skal så ved hjælp af GPS.

Jens Warming fra Vejen håber, at hans opfindelse kan erstatte de dieseldrevne traktorer på markerne. (Foto: Niels Peder Terpager)

Når du sætter tænderne i en afgrøde fra en dansk mark, kan det snart være en afgrøde, som er sået, passet og høstet af en robot.

Selvkørende robotter finder nemlig vej til landbruget. Jens Warming fra Vejen har netop fået støtte til sin opfindelse. En robot, som er drevet af solceller og styret af GPS. Den kan klare markarbejde og er tænkt som en afløser for den dieseldrevene traktor.

- Den kan så afgrøder, og rense hele området rundt om, så ukrudt bliver minimeret. Det skulle gerne give et større udbytte for landmændene og skåne miljøet samtidig, siger den glade opfinder, der håber at robotten kan være klar til produktion allerede i år.

Det er heller ikke spor for sent. For de danske landmænd er klar til robotterne siger Michael Nørremark, der forsker i robotbaseret ukrudtsbekæmpelse ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

- Da traktorerne kom, røg hestene ud. Og nu er landmændene klar til at tage menneskerne ud. De første selvkørende traktorer er der allerede, og de danske landmænd efterspørger klart de nye muligheder, siger Michael Nørremark.

Jens Warming mangler stadig en sikkerhedsgodkendelse til sin opfindelse. Den har han netop fået 80.000 kroner i støtte fra Syd Energi til at få på plads.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.