Landmænd jubler over 70 km langt grænsehegn: Svinepest kan koste milliarder

Hvis svinepesten kommer til Danmark, vil svineeksporten øjeblikkelig stoppe.

Landmændene jubler over, at et 70 kilometer langt hegn skal sættes op langs den dansk-tyske grænse og holde vildsvin væk.

- Det er en supergod dag for alle. Ikke bare os svineproducenter, men også for dem, der er beskæftiget på slagterierne, og alle dem, der er beskæftiget i fødevareindustrien, siger formanden for LandboSyd Mogens Dall, der selv er svineproducent.

Frygt for afrikansk svinepest

Frygten for, at den afrikanske svinepest skal nå til Danmark, får nu regeringen og Dansk Folkeparti til at opsætte et halvanden meter højt vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse for at beskytte den danske svinebestand.

Strejfende og undslupne vildsvin kan sprede sygdommen afrikansk svinepest og udgør en trussel, der vil kunne få store økonomiske konsekvenser for dansk svineeksport.

- Der står milliarder af kroner på spil per år i eksportkroner. Det handler jo om indtjening til den danske stat – altså velfærdskroner. Og de penge vil jo forsvinde, hvis vi får svinepest, siger han.

Det kræver en ny lov at etablere hegnet. Vejtrafikken over grænsen kan dog fortsat ske uhindret.

Det er her ved den dansk-tyske landegrænse, at hegnet skal ligge. (Foto: Simon Sandemann)

11 milliarder kroner

På statens arealer i Sønderjylland vil der samtidig ske en intensiveret indsats for at nedskyde og fange vildsvin i fælder.

- Vi er nødt til at sikre os bedst muligt, og der skal sikkert flere tiltag til, for at vi er helt sikre på, at vi ikke får svinepest, siger Mogens Dall.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) siger, at han ikke vil løbe nogen risiko.

- Det er en milliardeksport på 11 milliarder kroner årligt, som vi risikerer at sætte over styr. Ved udbrud af afrikansk svinepest i Danmark vil al eksport til tredjelande øjeblikkeligt lukke.

- Et hegn vil både holde eventuelle inficerede vildsvin fra at løbe over grænsen og gøre indsatsen med at få udryddet vildsvinene i Danmark lettere for jægere, siger ministeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk