Landmænd og politikere: Der skal gødes mere på markerne

Landmænd og politikere ønsker gødningsreglerne lempet - Danmarks Naturfredningsforening bakker op.

Nu skal der gødes mere. Det mener både landmændene og flere politikere. Hos Danmarks Naturfredningsforening anerkender man ønsket om at gøde mere. (Arkivfoto) (© Colourbox)

Der skal gødes noget mere på de danske marker. Sådan lyder det fra landmændene selv og fra politisk side. Selv Danmarks Naturfredningsforening bakker op.

I dag undergødskes der på de danske marker. Det betyder, at der er for lidt gødning i forhold til, hvad planterne har brug for, og derfor er proteinindholdet i dansk korn lavere end hos konkurrenterne.

Og det skal der laves om på, mener Mette Bock, der er folketingsmedlem fra Liberal Alliance.

- I Danmark undergødsker vi med 18 procent i forhold til, hvad planterne har behov for. Og derfor foreslår vi at bruge det EU-direktiv, som alle andre EU-lande også bruger. Det siger, at planten skal gødskes efter behov. Det vil sige, at man må gøde det, som planten kan bruge, men ikke mere, for så forurener vi, siger Mette Bock.

DN: De skal kunne gøde mere

Også hos Venstre ser man gerne den mulighed. Et ønske om mere gødning fra landbrugets side får normalt miljøforkæmperne helt op på barrikaderne.

Men hos Danmarks Naturfredningsforening anerkender man det lave proteinindhold og åbner op for muligheden for at gøde mere.

- Vi kan sagtens se problemet i den måde, vi har valgt at reducere kvælstofforureningen på. Så vi er med på, at der skal være mulighed for mange landmænd at give mere gødning, men det kræver samtidig, at vi finder en anden måde at reducere udvaskning af kvælstof på, siger landbrugspolitisk medarbejder Thyge Nygaard.

Dyrke andre afgrøder

Thyge Nygaard har flere bud på, hvordan det kan lade sig gøre.

- Det kan være, at de steder, som forurener mest, skal udgå af dyrkning, eller vi skal dyrke nogle andre afgrøder, som ikke udleder så meget kvælstof, forklarer han.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har tidligere sagt, at regeringen kigger på sagen, men landmændene må tilføre protein, hvis det mangler i foderet. Det skal komme fra importeret soya.