Landmand: Jeg mister min værdighed, når jeg skal skyde en kalv

Flere landmænd vil ikke længere aflive jersey-kalve. De er med i nyt projekt.

Bjørn Lyngholm har fået mere arbejdsglæde, efter at han ikke længere afliver sine jersey-tyrekalve.

I flere år er tusindvis af jersey-tyrekalve blevet aflivet straks efter fødslen. Forbrugerne vil nemlig gerne have mælk fra jersey-kvierne, men tyrekalvene har der ikke været penge i at opdrætte.

Jersey-kalvene vokser langsomt og er længe om at nå den vægt, en slagte-kalv skal have. Derfor vælger mange landmænd at skyde dem, så snart de kommer ud. En af dem, der har stået med boltpistolen, er mælkeproducent i Gørding Bjørn Lyngholm.

- Det havde jeg det ikke ret godt med. Det føltes nytteløst at tage et liv på den måde. Jeg er jo ikke blevet landmand for at slå dyr ihjel, siger Bjørn Lyngholm.

Vi har det bedre med os selv

Bjørn Lyngholm har nu fået arbejdsglæden igen, efter at han er begyndt parre jersey-køerne med kødkvæg, således at tyrekalvene kan blive sendt af sted til en slagtekalvsproducent. Nu ender kalvene på spisebordet i stedet for som affald.

- Det betyder, at mine medarbejdere er gladere, når de slipper for at skulle skyde de små kalve. Og vi har det bedre med os selv, siger Bjørn Lyngholm.

Danish Crown og foreningen Dansk Jersey står bag det nye projekt med krydsede kalveracer. Det skal på sigt forhindre, at tusindvis af jersey-tyrekalve bliver slået ihjel. Og så skal det også helst blive en god forretning for landmændene.

Det handler om værdighed

- Jeg ved ikke, hvor mange penge der er i det. Ikke så frygteligt mange, tror jeg. Men det er ikke kun det, det handler om, siger Bjørn Lyngholm.

- Jeg synes, jeg mister min værdighed som landmand, når jeg afliver dyr, siger mælkeproducenten fra Gørding.

På landsplan blev der sidste år aflivet omkring 30.000 jersey-tyrekalve.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter