Landmand: Jeg skal nærmest dukke mig, hvis jeg sidder på café

Landbrugets image har lidt et knæk ovenpå landbrugspakken. Det oplever Thomas Møberg fra Hejnsvig.

Thomas Møberg er fjerdegenerations landmand, og sådan som erhvervets image er nu, håber han, at han bliver den sidste. (Foto: PRIVATFOTO © DR Syd)

I snart 100 år og fire generationer har Thomas Møbergs familie levet, boet og arbejdet på Klinkgård ved Hejnsvig. Det er han stolt af, men hver eneste dag bliver han også en smule trist.

For Thomas Møberg er godt træt af den stigmatisering, han oplever som landmand.

- Jeg er sgu en smule bedrøvet. I dag skal jeg jo nærmest dukke mig, hvis jeg sidder på en café i Aarhus og får en caffe latte. Og mælken kommer endda nede fra mig, siger han.

Thomas Møberg oplever en ensidig debat, hvor landmændene fremstår som de onde. Men sådan ser han bestemt ikke sig selv:

- Vi er ikke forfærdelige mennesker. Det virker som om, der ikke er et træ, vi ikke vil fælde, eller en sø, vi ikke vil forpeste. Det vil vi altså ikke.

- Jeg ved ikke, hvor debatten er løbet sådan af sporet. Min kærlighed til naturen er så stor, at jeg rent faktisk bor i den, siger Thomas Møberg.

Han mener ikke, at han selv kan stille noget op imod det, han kalder et ekspertvælde i Danmark, der får ham og hans kolleger til at fremstå som fjender af naturen:

- Det er rigtigt, at der bliver brugt penicillin, og det er rigtigt, at der er en MRSA-bakterie. Men når du kigger ud over Esbjerg Havn, så er det altså ikke sådan, at der flyder med skrubber og ål.

- Jeg så gerne, at man i stedet huskede på, hvordan det ser ud, når køerne græsser på marken, eller mejetærskeren kører og kornet står gyldent, siger Thomas Møberg.

Facebook
Twitter