Landmand: Sund fornuft, at jeg igen må dyrke randzoner

Det er godt for indtjeningen, at randzonerne igen må dyrkes, lyder det fra landmand og formand.

En af de landmænd, der har taget randzoner i brug igen, er Mogens Dall, der også er formand for LandboSyd og folketingskandidat for Venstre. (Foto: Morten Krogh © DR Syd)

Det kan ikke gå stærkt nok med at sprøjte og gøde på de nu droppede randzoner.

I Syd- og Sønderjylland har landmændene taget 90 procent af randzonerne i brug, efter regeringen droppede forbuddet i februar, viser en ny opgørelse fra NaturErhvervstyrelsen.

En af de landmænd, der har taget randzoner i brug igen, er Mogens Dall, der også er formand for LandboSyd og folketingskandidat for Venstre.

- Det er dejligt, at det nu er frivilligt, hvor en randzone skal være, og det er sund fornuft. Nu kan jeg bruge det til at få noget indtjening, siger han.

Randzonerne blev indført for at sikre, at landmændene ikke dyrkede jorden langs søer og vandløb, da det blev vurderet, at det kunne skade vandmiljøet. Alligevel er Mogens Dall ikke i tvivl om, at det var det rigtige at frigive randzonerne.

- De udregninger, der viste, at det skulle være godt for miljøet, viste sig jo ikke at holde stik. Randzonerne blev indført alle steder, også hvor det ikke er til fare for miljøet at dyrke korn, siger han.

På landsplan er der i øjeblikket flest randzoner i brug i det sydlige Jylland.